WhatsApp Tak Secure

WhatsApp?

Application yang tak asing lagi dalam dunia smartphone. Lagi-lagi bagi pengguna di sekitar town yang mempunyai coverage yang tinggi. Dengan fungsi chatting atau SMS yang hanya menggunakan packet data tanpa meninggikan bil pengguna pakej data plan, Hafiz juga salah sorang daripada pengguna setia WhatsApp.

Tapi secure ke penggunaan WhatsApp?

Baru-baru ini tersebar tentang satu berita bahawa penggunaan WhatsApp tidak lagi selamat kerana ada pihak yang telah mencipta satu application baru yang dipanggil,  WhatsAppSniffer. Application ini dikatakan berupaya untuk menceroboh komunikasi pihak yang sedang ber-SMS melalui WhatsApp, dan mencuri data-data yang dikongsi.

Takut?

Tapi jangan risau. Dengan adanya WhatsAppSniffer ni, bukan lah menyebabkan WhatsApp 100% tidak selamat. Sebabnya software WhatsAppSniffer ni hanya boleh digunakan sekiranya Android tu dah di “root” atau lagi senang nak paham dah di hack. Berani potong jari lah, tak ramai yang confident sure ramai punye yang tak berani nak root handphone Android mahal tu. Semua takut warranty void. Orang Malaysia ni kan sayang warranty. Hafiz je termasuk dalam spesis lain ckit. Hehehe

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

5 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply to QASEH Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *