in

Tips Menghadapi Peperiksaan Jawatan Penolong Akauntan Gred W27


Bekerja didalam sektor awam merupakan idaman setiap orang, ini kerana kelebihan-kelebihan yang bakal diperoleh sekiranya terpilih sebagai salah seorang penjawat awam sangatlah menyeronokkan. Antaranya ialah:

 1. Elaun perumahan
 2. Elaun COLA
 3. Elaun pencen
 4. Kenaikan gaji tahunan
 5. Kemudahan pinjaman bank dan koperasi
 6. Cuti tahunan mengikut kelayakan
 7. Cuti bersalin

Bagi tahun 2013, proses pemilihan penjawat awam bagi jawatan Penolong Akauntan gred W27 kali ini kelihatan lebih senang tetapi mencabar daya intelektual calon-calon yang memohon, ini kerana pemilihan akan dibuat berdasarkan peperiksaan bertulis yang bakal dijalankan pada 4hb Julai ini.

**Sila ambil perhatian – Pengambilan penjawat awam gred 27 jarang dibuka, jadi sila ambil peluang ini.

Peperiksaan bagi jawatan Penolong Akauntan gred W27 dibahagikan kepada dua seksyen iaitu:

 • Seksyen A – Pengetahuan AM
 • Bilangan soalan: 50
 • Masa: 40 minit

Bertujuan untuk menguji tahap pengetahuan calon-calon terhadap isu-isu semasa sama ada dari dalam ataupun luar negara. Isu yang berbangkit kebanyakannya daripada bidang ekonomi, sosial, kewangan, teknologi dan juga pentadbiran kerajaan.

 • Seksyen B – Penyelesaian Masalah
 • Bilangan soalan: 40
 • Masa: 45 minit

Kemahiran logik – bertujuan untuk menguji kemahiran, pengalaman serta adaptasi calon terhadap masalah yang dihadapi.

Kemahiran matematik – ujian terhadap kemahiran kira-kira merangkumi algebra dan juga asas geometri. Soalan-soalan yang diajukan tidak akan melebihi Pukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM)

Okay, nampak simple bukan? Oh tidak juga. Sebelum menghadiri peperiksaan, disarankan kepada para calon supaya membuat persediaan rapi. Ini bagi mengelakkan calon berputih mata selepas penat mengerah keringat semasa menjawab peperiksaan yang dianggap biasa-biasa itu. Persedian yang dimaksudkan adalah dengan mendapatkan panduan lengkap ataupun pakej rujukan tentang apa yang perlu dilakukan, apa yang patut dijawab semasa peperiksaan dan juga bagaimana untuk membuat ramalan terhadap soalan-soalan yang bakal dikeluarkan.

Pakej rujukan ini merangkumi segala ilmu serta info sebenar hasil daripada perkongsian pengalaman calon-calon yang telah berjaya disamping menyentuh segala aspek persoalan yang selalu dikemukakan. Disamping itu contoh soalan dan jawapan juga disertakan bagi memudahkan bakal calon memahami konsep soalan yang akan diguna pakai.

Oleh itu, inisiatif Infokerjaya Resources (Team Tipsptd) untuk mengeluarkan Pakej Rujukan Lengkap Penolong Akauntan W27 yang sudah semestinya mampu membantu calon meningkatkan peluang untuk terpilih sebagai penjawat awam tidak sepatutnya dipersia-siakan. Bertindaklah sebelum terlambat.

Bagi yang berminat bolehlah mendapatkan pakej tersebut melalui banner muat turun yang disediakan dibawah.

Nota: Jualan panduan ini ditutup buat sementara waktu dan akan dibuka semula sekiranya terdapat permintaan.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

9 Comments

Leave a Reply
 1. Emm banyak yang perlu kita study dan lengkapkan diri jika hendak lulus dalam tumudga kerajaan ni..dan ini adalah satu penyumbangnya..hehe

 2. I want to to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every little bit of it.

  I’ve got you saved as a favorite to look at new things you post…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *