Tingkatkan Unique Visitor (UV) Sekelip Mata

Wohoaa..Hebat sekali penangan keyword kali ni. Mengalahkan keyword “jadual waktu berbuka puasa” yang pernah Hafiz buat dalam entri terdahulu. Sebenarnya entri ni adalah percubaan kedua untuk bermain keyword SEO setelah keyword pertama “tiket percuma Final Piala Malaysia” mendapat sambutan yang agak positif.

Kalau ikutkan, entri untuk “live streaming” ni Hafiz dah publish awal-awal pagi sebelum perlawanan sebenar dijalankan. Alasannya adalah unntuk memberikan ia masa yang secukupnya untuk diindex ke Google Search. Tak berani nak publish entri last minit. Takut kalah dengan entri-entri lain yang menggunakan keyword yang sama.

Yang paling menariknya apabila menggunakan keyword “live streaming” ini, bila bermulanya saat perlawanan. Unique Visitor (UV) meningkat serta merta seperti ledakan bom nuklear. Fuhhh. Refer gambar dibawah:

Sepanjang perlawanan, UV semakin meningkat tanpa menunjukkan tanda-tanda untuk perlahan. Beberapa kali juga blog Hafiz down disebabkan “resource limit is reached“.

Secara kesuluruhannya, keputusan untuk bermain SEO kali ni memuaskan hati Hafiz. Mungkin boleh cuba lagi di lain hari. πŸ™‚

p/s: keyword “live streaming” sesuai untuk tingkatkan trafik untuk jangka masa pendek. Untuk tarik trafik setiap masa agak kurang menjadi.

Β Terbaru! Baca tweet-tweet femes di channel Telegram @tweetfemes

Written by Hafiz Rahim

Penduduk planet Bumi yang merupakan fanatik kepada Wordpress dan telah menjadi blogger separuh masa sejak tahun 2011.

25 Comments

Leave a Reply
    • tak otai pun bro..kalau otai uv tu constant je 4000 tiap2 hari..masih bertatih lagi ni..try n error..kalau skill menjadi, saya share..macam entri sekarang ni.. πŸ™‚

  1. wow! mencanak2 naik dia. dasyat perginya! tahniah2.
    tapi kalau nk konsisten traffik masuk dari google search kena ada keyword yang evergreen lah. itu yang susah nak dapat. tapi kalau dah dapat sedap la.

    itu sebab ramai yang share pasal kemasukan IPT/politeknik/jadual puasa/ solat/ public figures. kat situ boleh dapat konsisten traffik from google. cubalah. semoga bermanfaat! πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keputusan Final Piala Malaysia

Hanis Zalikha – Kalau Ada Jodoh Tak Kemana