Tingkatkan Unique Visitor (UV) Sekelip Mata

Wohoaa..Hebat sekali penangan keyword kali ni. Mengalahkan keyword “jadual waktu berbuka puasa” yang pernah Hafiz buat dalam entri terdahulu. Sebenarnya entri ni adalah percubaan kedua untuk bermain keyword SEO setelah keyword pertama “tiket percuma Final Piala Malaysia” mendapat sambutan yang agak positif.

Kalau ikutkan, entri untuk “live streaming” ni Hafiz dah publish awal-awal pagi sebelum perlawanan sebenar dijalankan. Alasannya adalah unntuk memberikan ia masa yang secukupnya untuk diindex ke Google Search. Tak berani nak publish entri last minit. Takut kalah dengan entri-entri lain yang menggunakan keyword yang sama.

Yang paling menariknya apabila menggunakan keyword “live streaming” ini, bila bermulanya saat perlawanan. Unique Visitor (UV) meningkat serta merta seperti ledakan bom nuklear. Fuhhh. Refer gambar dibawah:

Sepanjang perlawanan, UV semakin meningkat tanpa menunjukkan tanda-tanda untuk perlahan. Beberapa kali juga blog Hafiz down disebabkan “resource limit is reached“.

Secara kesuluruhannya, keputusan untuk bermain SEO kali ni memuaskan hati Hafiz. Mungkin boleh cuba lagi di lain hari. 🙂

p/s: keyword “live streaming” sesuai untuk tingkatkan trafik untuk jangka masa pendek. Untuk tarik trafik setiap masa agak kurang menjadi.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

25 Comments

Leave a Reply
  1. wow! mencanak2 naik dia. dasyat perginya! tahniah2.
    tapi kalau nk konsisten traffik masuk dari google search kena ada keyword yang evergreen lah. itu yang susah nak dapat. tapi kalau dah dapat sedap la.

    itu sebab ramai yang share pasal kemasukan IPT/politeknik/jadual puasa/ solat/ public figures. kat situ boleh dapat konsisten traffik from google. cubalah. semoga bermanfaat! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *