Snapask – Aplikasi Tutor Untuk Mereka Yang Mencari Kerja Part Time


This tweet has been circulated untuk beberapa minggu dah. Dan aku salah seorang yang RT tweet ini yang mana asalnya tweet ini adalah perkongsian daripada individu yang menggunakan tweet handle, @notsoquietjane.

Ianya asalah berkenaan dengan satu perkongsian bagaimana caranya untuk korang menjana pendapatan sampingan melalui aplikasi Snapask, iaitu sebuah platform online untuk pelajar memuat naik serta mendapatkan bantuan daripada tutor untuk menjawab soalan-soalan yang tidak dapat diselesaikan.

Actually, aku quite impressed dengan kewujudan aplikasi ini sebab sedikit sebanyak dengan adanya aplikasi sebegini ia membantu mereka yang berkebolehan dalam bidang akademik untuk menyumbang kepandaian mereka kepada insan-insan yang memerlukan. Dan part yang best bagi mereka selaku tutor, sumbangan-sumbangan yang diberikan oleh mereka itu ditimbal balas dengan nilai bayaran yang agak berpatutan.

Untuk tidak hanyut dek tweet-tweet mengarut aku yang mana korang boleh baca kat @hafizmdrahim <– sila follow please. Let’s go through bebenang berkenaan Snapask yang telah aku copy direct masuk ke dalam blog (dengan izin empunya tweet) supaya mudah untuk aku kesan info ini dilain hari. Well.. masuk blog bukan apa. Sebab tak nak tangan penat scroll banyak-banyak kat Twitter. Hahaha.

RM1.2k in less than 3 weeks. This is incredibly insane. Guys, if you have at least an A in SPM, do apply this job. As a tutor on Snapask App.

Terjemahan ringkas: RM1200 dalam tempoh masa kurang 3 minggu. Kalau korang dapat sekurang-kurangnya A dalam SPM, sila mohon kerja ni.

If you guys are wondering what app is this, this is snapask. A tutoring app. This app is quite similar to grabcar. But unlike grabcar, this app doesn’t involve driver/rider. But it involves tutor/student instead. Available on play store and apple store.

Terjemahan ringkas: Kalau korang tertanya-tanya aplikasi apa, namanya snapask. Aplikasi tutor. Lebih kurang macam grabcar. Tapi tidak seperti Grabcar, aplikasi ni tak melibatkan pemandu/penumpang. Tapi melibatkan tutor dan pelajar.

Questions appear on our timeline. And we choose to answer only the questions we want. We can pick more than one question at a time. But make sure to entertain all of em multitaskingly. If you hv no idea how to solve the question leave it there. Don’t pick and just keep scrolling.

Terjemahan ringkas: Soalan akan terpapar di timeline. Kita pilih soalan mana kita nak jawab. Kalau ambil lebih daripada 1, sila pastikan korang boleh layan kesemua soalan serentak. Kalau tak tahu macam mana nak jawab, biarkan soalan tu disitu. Jangan ambil dan sila teruskan scroll.

Similar to grabcar, snapask also gives free questions and promo codes to students once in a while. And tutors get rated by students, just like grabcar drivers get. “Please rate me 5 stars” also exists here. Lol. Trust me I don’t do such thing. But my brother does though.

Terjemahan ringkas: Sama macam grabcar, sekali-sekala snapask ada bagi soalan percuma dan kod promo untuk pelajar. Dan tutor akan peroleh penilaian daripada pelajar.

Once you pick up the question there’s no turning back. Good news is there’s no time restrictions. Do as long as you want. Once you finish solving, snap and send the answer.

Terjemahan ringkas: Bila dah pilih soalan yang dipaparkan, korang tak boleh tolak. Nak tak nak kena jawab. Berita baik, tak ada limit masa. Buat selama mana yang korang nak. Bila dah siap jawab, ambil gambar dan hantar jawapan.

But the bad news is we’ll get rated. Students rate us after every session ends. If our average rating is low, snapask crews will re-review our profile and check our work. Hence we can’t simply pick up questions.

Terjemahan ringkas: Cuma berita buruknya, kita akan dinilai. Pelajar akan nilai kita bila sesuatu sesi dah tamat. Kalau penilaian kita rendah, Krew snapask akan semak semula profile dan kerja-kerja kita.

Students pay to snapask company and snapask pays us, the tutors. Tutors get paid RM1.50 for every session. Regardless the answer is right or wrong. Once we pick the question up, the money is automatically cashed in our acc. Like I said, there’s no turning back.

Terjemahan ringkas: Pelajar bayar pada snapask, dan snapask akan bayar pada tutor. Tutor akan dapat RM1.50 bagi setiap sesi. Tak kisah sama ada jawapan yang diberikan betul ataupun salah. Sekali dah ambil sesuatu soalan, duit akan automatik masuk dalam akaun.

These are the subjects offered. Maths, Add Maths, Science, Physics, Biology, Chemistry, Bahasa Melayu & English. What you need is only an SPM or an O-Level Certificate. You need to score at least A for the subjects you’re wishing to teach. Only A+ and A. No A-.

Terjemahan ringkas: Subjek yang ditawarkan adalah Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Fizik, Biologi, Kimia, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Apa yang korang perlukan adalah sijil SPM ataupun sijil O-level. Korang kena skor sekurang-kurangnya A untuk subjek yang ingin diajar. Hanya A dan A+, kalau A- diorang tolak.

Cashouts are done on the first day of every month. And payments will be cashed in our accounts before 7th of every month, thru our bank acc. You can update on your profile.

Terjemahan ringkas: Cashout akan dilakukan pada hari pertama setiap bulan. Dan pembayaran akan masuk kedalam akaun kita sebelum 7hb setiap bulan, melalui akaun bank yang telah diisi dalam profile.

This app is legit guys. This is my payment for october 2017.

Terjemahan ringkas: Aplikasi ini sah, bukan scam. Ini adalah bukti pembayaran untuk bulan Oktober 2017.

How to apply?

1. Install the app. Terjemahan ringkas: Pasang aplikasi ke dalam fon.

Register as a tutor. Terjemahan ringkas: Daftar sebagai tutor.

3. Upload your IC and SPM results certificate. Terjemahan ringkas: Muat naik IC dan sijil keputusan SPM.

4. Wait for this email. It’s not computerised. Those are real people who review our application. Hence it takes quite some time. More less one week. To be safe, upload your IC and SPM results certificate, again. Terjemahan ringkas: Tunggu email seperti ini. Ianya bukan dijana oleh sistem. Tapi setiap permohonan disemak secara manual oleh pihak snapask. Ianya mungkin mengambil masa lebih kurang seminggu. Kalau dirasakan terlalu lama menunggu, muat naik semula IC dan sijil keputusan SPM.

5. Wait for your approval email. And it’s done. Goodluck guys! Terjemahan ringkas: Tunggu email pengesahan.

Nota: Kongsikan pada saudara-mara atau sahabat handai sekiranya perkongsian ini bermanfaat. TQ



2 KOMEN

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen!
Sila masukkan nama disini