Secure Browser

Bercakap pasal secure browser, pernah terpikir tak setakat mana safety browser yang kita guna pakai? Hafiz bagi contoh. Korang pernah tak berdepan dengan situasi bila setiap kali korang habis surf internet, korang terpaksa clear history browser tersebut untuk make sure orang yang guna selepas korang takkan tahu apa yang korang tengok di internet. Lecehkan. Lagi-lagi bagi orang yang tak tahu nak clear history macam mana pulak?

So, browser mana satu yang secure?

Jawapannya, Google Chrome. Sebabnya? Sebab Google Chrome ni ade satu function yang amat berguna untuk sesape yang berkongsi laptop or PC. Function tersebut dipanggil “incognito”. Cara nak guna “incognito” teramat la mudah. Macam korek hidung je. Korek hidung pun susah sebab kena cover kalau kat tempat awam. Hahaha

Ok, korang nampak bentuk spanar kat bawah tanda “X” sebelah atas kanan tu tak? Klik spanar tu.

Then korang akan nampak, “New incognito window”. Klik kat “New incognito window”.

incognito_window

Nanti dia akan bukak window browser baru yang berupa macam kat bawah ni.

New incognito window

Browser ni la yang Hafiz katakan secure browsing kerana dia tidak akan menyimpan apa-apa cookie ataupun data dalam History. Once korang dah habis surf internet or ade orang lain nak guna internet pulak, korang hanya perlu close window incognito ni. Secara automatik takde sape akan dapat trace apa yang korang usha sebelum ni. Menarik kan?

Untuk lebih mudah just tekan Ctrl + Shift + N

 Terbaru! Baca tweet-tweet femes di channel Telegram @tweetfemes

Written by Hafiz Rahim

Penduduk planet Bumi yang merupakan fanatik kepada Wordpress dan telah menjadi blogger separuh masa sejak tahun 2011.

3 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hari yang buntu

Tips Elakkan Hari Tanpa Entry

Android?