Sakit Mata Sampai Naik Selaput Lendir

Now I know how it feels bila mata kena korek dan cuci. Macam Haziq kena tempoh hari, masa aku follow up check up di KPJ tadi, doc ada bagitahu mata kanan aku dah start ada membrane (selaput).

Disebabkan adanya membrane itu, dia kena buat clean up supaya mata cepat recover.

Clean up; proses untuk membuang membrane (selaput) yang ada dibawah kelopak mata. Fuhh.. serius ngilu wei. Masa buat clean up tadi, mata aku siap berdarah.

Same case dengan abang Khair, his left eye pun ada membrane. Giliran mata dia dicuci dan dikorek membrane tadi pun sebelum giliran aku.

Khair sakit mata – Conjunctivitis with Pseudomembrane
Gambaran tentang apa itu pseudomembrane; selaput yang warna kuning tu. Cuma aku dan Khair tak seteruk ni. – sumber clinicalgate.com

Actually, dah boleh nampak Khair agak struggle masa nak cuci mata dia. Dia menangis, tapi tak ada la sampai melalak.. sebab ada doc kan. So, dia menangis cover-cover.

But then bila sampai giliran daddy, of course daddy pun kena cover macho. Takkan daddy pujuk abang Khair kata tak sakit, tiba-tiba lepas tu daddy pula yang mengerang kesakitan kan. Hahaha.

Dan, nasib baik doc ada letak ubat bius, if not mungkin aku menggelupur kesakitan.

So, lepas je follow up tadi.. Doc secara officially-nya extend kan MC aku. Kali ni tambah lagi 3 hari menjadikan total MC aku untuk sakit mata adalah 9 hari bekerja. Woo.. banyak tu. Betul-betul kaw.

Doc siap bagi surat takut company tak percaya aku MC lama.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *