in

Progress Belajar Piano Sepanjang PKP


Progress. Improvement. Benda ni yang penting untuk Khair achieve bila belajar sesuatu benda. Piano tak terkecuali. Sepanjang tempoh PKP boleh kata hampir setiap hari aku push dia supaya practice kat rumah. Kalau nak harapkan tunggu kelas je, memang lambat jari tu nak ingat kesemua 88 key piano.

Walaupun ada kalanya bila datang mood malas, Khair bagi beribu alasan. Tapi aku gunakan juga kuasa veto supaya dia practice juga at least 30 minit supaya dia dapat familiar kan jari tu dan tak terlupa notes yang cikgu dia dah ajar.

Lagipun, masa awal-awal masuk kelas piano pun teacher dia dah bagitahu.. ada ketika mood anak-anak ni akan drop. Jadi dia minta mak ayah main peranan untuk memastikan anak-anak sentiasa practice. Baik cikgu.. bab ni small matter je. Biasanya kalau Khair malas nak practice, aku cakap lepas ni jangan minta nak main game lagi dah. Hahaha.

By the way, untuk minggu ni.. banyak lagu baru cikgu ajar. Lagu raya pun ada. Tapi nak mainkan lagu raya tu full, Khair masih belum lancar. Jadi sebagai ganti, aku rekod lagu “Chopsticks” ni je.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

One Comment

Leave a Reply
  1. walaupun PKP, pembelaran tetap kena teruskan di rumah. so mak ayah kena mainkan peranan besar untuk menjadi cikgu di rumah. Kalau tak belajar , nanti terlupa. By the way, tahniah abang khair sebab dapat daddy dan mommy yang bertanggungjawab

Leave a Reply to Dorsett Pink Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *