in

Perangai Pelik Alexa


Aku kadang-kadang agak keliru dengan perangai Alexa ini.

Kebiasaannya tips yang didengari daripada rakan-rakan senior blogger, semakin aktif seseorang itu mengemaskini blog maka semakin meningkat atau semakin baiklah ranking Alexa sesebuah blog. Betul tak?

Okay, itu cuma tips.

Alexa rank
Graf tak berapa cantik lagi.

Tapi yang bermain difikiran aku ini, sudah tiga hari aku membiarkan blog HafizRahim.com tanpa apa-apa entri terbaru dan nampaknya keadaan ini menyebabkan kedudukan Alexa blog picisan ini semakin mengecil dari hari demi hari.

Persoalannya sekarang.. Kenapakah begitu? Persoalan ini turut sama diajukan oleh seorang blogger senior melalui laman Facebook nya sebelum ini, Akubiomed.

p/s: Makin malas makin naik, makin rajin makin turun.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

20 Comments

Leave a Reply
  1. Kalau baru 3 hari xupdate xterkesan sangat rasanya.. Saya yg malas update dari 400K jadi 1juta, wakaka. Tapi traffic masih maintain walau berbulan2 xupdate.

  2. Saya hari-hari update..no.alexa semakin naik tangga pulak..tapi tak kisah juga kerana apa yang penting hasil tulisan saya membawa sedikit manfaat kepada orang lain.

  3. suatu hari nanti, akan nampak – makin kecil gobal, makin besar ranking dari Malaysia. Tapi perhati utk tempoh yg lama….baru perasan

  4. Relax la… Bro dari ranking 500 dah lepak ke ranking 1300… Now masih lagi ranking 1k

    Tunggu je la kembali pulih dalam sebulan nie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *