in

Penapis Air Coway Halal Ke?


Benda nak jadi darah daging ni kan, tak boleh main-main. Yang mana halal, yang mana haram kita kena ambil peduli. Tak kisahlah kalau benda tu kita nak makan kat kedai ke, masak sendiri ke, beli bungkus ke.. yang penting, status halalnya diperakui barulah tak timbul sekecil-kecil rasa was-was dalam diri. Betul tak?

Tapi ada orang fikir bila melibatkan halal haram dalam bab makan minum ni, selalunya bahan-bahan mentah masakan je yang kena diperiksa halal haramnya. Tapi korang tahu ke tak sebenarnya untuk membolehkan sesebuah restoran menerima pensijilan halal, penapis air juga salah satu peralatan dalam restoran yang disemak status halalnya?

Kebiasaannya orang akan berkata, ‘Alahh… Penapis air je pun, confirm tak ada isu halal punya kan?‘

Oh tidak. Penapis air pun ada yang halal, dan ada yang haram juga ya.

Huh? Ada yang haram.. Kat mana haramnya?

Kalau korang nak tahu, dalam sesebuah sistem penapisan air kebiasaannya ia mempunyai filter karbon. Filter karbon ini memerlukan bahan yang dipanggil ‘activated carbon’, yang mana untuk mendapatkan ‘activated carbon‘ tersebut, kebiasaannya pengeluar penapis air akan menggunakan tulang haiwan sebagai bahan utama kerana ianya mudah diperolehi, disamping harganya yang lebih murah berbanding bahan-bahan lain.

*Alternatif halal kepada tulang haiwan adalah bahan-bahan dari sumber semulajadi seperti cengkerang laut, tempurung kelapa, dan sisik ikan tilapia. Ia juga boleh menggantikan tulang haiwan yang digunakan dalam industri penapis air.

Tapi apa pulak fungsi ‘activated carbon’ sampaikan ianya penting semacam je?

Fungsi ‘activated carbon’ ini tak lain tak bukan adalah untuk berfungsi menghilangkan bau tidak menyenangkan dan meningkatkan rasa air disamping membantu mengelakkan pertumbuhan bakteria. Selain itu, ia juga berfungsi untuk menyingkirkan klorin berlebihan didalam air yang digunakan sehari-hari.

Haa..So korang dah mula was-was ke tentang status halal penapis-penapis air yang banyak dijual diluar sana? Mesti ada kan.

Tapi.. tapi.. korang jangan risau dan was-was kalau ianya adalah penapis air atau water purifier Coway.. sebabnya produk-produk Coway memang ada sijil halal.

Tak percaya?

Tengok senarai kat bawah ni yang dikeluarkan oleh pihak Jakim. Kalau Jakim dah sahkan halal, kenapa nak ragu-ragu lagi kan. Terus beli dan pakai Coway je la kan. Heee.

Expiry date sijil halal, 15/8/2023. Sumber daripada Halal Malaysian PortalCoway Halal

By the way, Coway ni bukan setakat status halal je dia ada. Malah pihak Coway juga memberi jaminan sekiranya korang menyewa beli produk Coway, ia dipakejkan dengan jadual servis berkala bagi memastikan air yang dibekalkan kepada pengguna isi rumah adalah air bersih yang terjamin kualitinya.

So korang.. tak nak guna Coway jugak ke?

Penapis air serendah RM65 sebulan pun dah boleh dapat tau. Bersamaan dengan kurang lebih RM2 setiap hari untuk air yang dijamin kebersihannya serta halal. Bagi aku murah sangat dah tu compare dengan nak kena beli air mineral berbotol-botol sehari. Masak air pun dah tak payah dah, tekan je terus keluar air panas, sejuk atau biasa.

Kalau korang nak berminat nak pakai penapis air Coway jugak, jangan malu jangan segan boleh Whatsapp aku (Health Planner berdaftar Coway) dinombor 0103013006 ataupun kalau korang suka nak beli online, boleh je terus klik > emall Coway.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

3 Comments

Leave a Reply
  1. memang ada plan nak pasang coway bulan depan. insya allah. sy yakin dgn coway bkn sekadar ada sijil halal tapi lbh drpd tu. penah guna kt rumah sewa dulu. alhamdulillah kulit muka ada perubahan sbb dpt minum air yg bersih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *