Panduan Dan Contoh Soalan Exam PTD 2016

Wah berderu-deru orang tanya aku pasal contoh soalan exam PTD 2016. Aku rasa exam kali ni mesti havoc gila.

Yalah, yang dipanggil untuk menduduki exam adalah 77,000 orang calon, tapi yang akan terpilih untuk diserap masuk hanya dalam lingkungan 200 orang sahaja. Confirm-confirm saingan akan sengit.

Okay.. cerita banyak pun tak guna. Ni aku ada satu lagi maklumat penting yang perlu di kongsi kepada anda semua.

Exam PTD 2016, seperti yang telah aku mentioned sebelum ini tidak akan ada ujian fizikal. Tetapi, ia akan dipecahkan kepada 3 jenis pemilihan iaitu:

  1. Peperiksaan online (jika pernah lulus dalam exam PTD tahun lepas, dikecualikan untuk ambil exam)
  2. Temuduga
  3. Kadet PTD

Untuk peperiksaan online, contoh-contoh soalan seperti berikut:

Contoh Soalan Seksyen A PTD 2014

Contoh Soalan Seksyen B PTD 2014

Contoh Soalan Seksyen C PTD 2014

Contoh Soalan khas PTD 2014 GST

Amacam? Mencabar? Curious tak dari mana aku dapatkan contoh soalan ini semua?

Well.. First of all, aku nak bagitahu ini BUKAN soalan bocor. Tetapi hanya soalan contoh yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya. Ia mungkin nampak seperti soalan ramalan, tapi sebenarnya ia sekadar panduan yang mungkin dapat memberi sedikit gambaran tentang soalan-soalan yang akan ditanya.

Alrite.. daripada mana aku cedok soalan-soalan ni?

Dah tentu aku cedok soalan-soalan tersebut dari sini – Panduan dan Contoh Soalan Exam PTD versi PERCUMA TIDAK LAGI DIEDARKAN. Didalamnya terdapat beberapa contoh soalan bagi setiap seksyen. Tak banyak, tapi cukuplah sekadar nak buat rujukan.

Siapa nak? Boleh muat turun cepat-cepat.

Tapi.. tapi..

Itu baru versi percuma punya, bahan rujukan belum complete. Nak contoh soalan yang lebih banyak beserta tips-tips tambahan? Haa.. itu pun ada sebenarnya, Panduan dan Contoh Soalan Exam PTD versi PENUH TIDAK LAGI DIEDARKAN. Terbaik dari ladang.

Cuma, kalau anda nak dapatkan yang ini.. Minta maaf, ianya bukan percuma. Kena bayar. Well. Barang baik, mana ada orang nak bagi secara percuma. Sekarang ni nak masuk tandas pun kena bayar, betul tak?

Tapi jangan lah risau, kena bayar pun bukannya mahal sangat. Setahu aku, harga jualan bermula dari RM40 sahaja. Apalah sangat nilai RM40 jika dibandingkan dengan peratusan untuk diterima sebagai penjawat awam meningkat berkali ganda, pastinya ia merupakan satu pelaburan yang berbaloi kan?

Haa.. Jadi, kalau pada sesiapa yang berminat untuk tempah panduan versi penuh ini, boleh tempah melalui link yang aku sertakan dibawah:

Contoh Soalan Exam PTD

>> Tempahan Panduan dan Contoh Soalan Exam PTD versi PENUH TEMPAHAN DITUTUP <<

Nota khas: Jika anda membeli Panduan dan Contoh Soalan Exam PTD versi PENUH, anda juga akan menerima beberapa panduan sokongan yang lain (*optional). Antaranya ialah:

  • Panduan ‘Rujukan Utama – Pegawai Tadbir Diplomatik M41’
  • Panduan ‘Nota Ringkas GST’
  • Panduan ‘Nota Ringkas GTP’
  • Panduan ‘Rujukan Pantas Temuduga PTD’
  • Panduan ‘Rujukan Pantas Resume Kerjaya’
  • Panduan ‘Strategi Tingkat Keyakinan Diri’

Hohoho. Cukup dah tu rasanya bahan untuk ulangkaji. Kalau dapat khatam semua, insha Allah.. rasanya boleh lulus kot.Yang penting perlu disertakan dengan doa dan tawakkal. Jangan cepat putus asa.

Nota: Aku tolong spread info je, terpulang pada anda nak percaya atau tidak. Pendapat masing-masing. Pelaburan yang kecil untuk hari ini tapi mampu mengubah masa depan anda. Think wisely my fren. Saya bukan ah long, saya cuma mau tolong. Cewah. =p

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

5 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *