Kenapa Perlu Bagi Anak-Anak Main Game?

First of all, this is only my personal point of view. Kenapa aku bagi anak-anak main game? Aku terangkannya secara ringkas dibawah.

Seperti yang dicanangkan oleh media bercetak mahupun media online, permainan video merupakan salah satu cara untuk develop motor skill anak-anak. Bergantung kepada pemilihan game kepada anak-anak, tidak semua game menjerumuskan mereka kearah sudut negatif.

Secara global, arena e-sukan kini diiktiraf sebagai arena yang menguntungkan. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan ia boleh menjadi karier kepada generasi akan datang. Pemain daripada Eropah, pasukan Liquid contohnya, telah memenangi $10,806,301 Juta dalam acara The International (iaitu pertarungan diantara pasukan-pasukan Dota 2). Trust me, kerja mereka hanya bermain game saja namun pencapaian mereka dan habuan yang diterima lebih tinggi gaji tahunan sesetengah daripada kita.

Alrite.. masuk kepada sebab lain kenapa aku benarkan anak-anak bermain game (those points kat atas tu just boleh dianggap sebagai bonus kalau seseorang pemain dapat master game yang kita main).

Imagine dalam satu situasi ketika anak bermain Playstation, anak-anak pegang joystick (controller).. each button represent different functions. Selalunya button on the left hand side, digunakan untuk mengawal pergerakan karakter didalam permainan; berjalan ke depan, undur, ke kiri ataupun ke kanan.

Meanwhile, the button on the right hand side pula selalunya berfungsi untuk action dimana ianya bergantung kepada sesebuah game (sebagai contoh kalau dalam game arcade seperti Street Fighter ianya berfungsi untuk tumbuk, tendang, tangkap dsb).

My point is, jika diberikan pendedahan kepada anak-anak untuk bermain game, dengan joystick ini saja mereka boleh develop their brain to certain level, dimana anak-anak dilatih untuk koordinasi mata dan tangan, perlu alert dan pantas untuk memberi respon terhadap apa yang perlu dilakukan (nampak je apa yang keluar di skrin TV dah boleh fikir button mana yang perlu ditekan berdasarkan situasi yang dihadapi oleh mereka).

Itu belum lagi ditambah dengan extra dan special button yang terletak dibahagian depan joystick – button L1, L2, R1, R2 dan pelbagai lagi kombinasi button yang diperlukan untuk membuat special move karakter yang dimainkan. Disini, sekali lagi sel-sel otak anak dikerah untuk menghafal serta memberi respon terhadap permainan yang sedang dimainkan.

Disamping itu, kelebihan bermain game juga dapat dilanjutkan dengan kemahiran berfikir. Untuk situasi ini aku merujuk kepada game yang berkonsepkan RPG (Role Playing Game) – contoh mudah adalah seperti game Metal Gear Solid ataupun Darksiders.

Seorang pemain yang bermain game seperti ini perlu berdepan dengan cabaran dimana mereka perlu bijak berfikir untuk melepasi setiap stage hanya menggunakan klu yang diberi. Disini, bagi anak-anak semuda Khair, selalunya mereka akan cuba melepasi situasi sukar dengan menggunakan kaedah try, error and remember – cuba sekali gagal, kemudian cuba lagi tapi menggunakan cara lain pula. Sekaligus dalam erti kata lain mengasah kemampuan mereka untuk mengingati sesuatu perkara dengan lebih efektif.

Next point, most of the games menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantara. Rata-rata, setiap game memerlukan pembacaan ataupun paling kurang pun.. memahami instruction melalui dialog bagi membolehkan mereka tahu apa yang perlu dilakukan seterusnya. Antara game yang sesuai diberikan berdasarkan point ini adalah LEGO Star Wars: The Force Awaken.

Disamping grafiknya yang cantik serta karakter-karakter game yang comel, bahasa yang digunakan juga sesuai untuk memberi pendedahan kepada anak-anak kepada bahasa Inggeris. For record, disamping layan Youtube, Khair banyak improve English dengan bermain game – Most of the game adalah game yang dimainkan menggunakan Neffos C5 dia.

Sometime, I just impressed bila ada certain-certain level dalam game-game tertentu yang dia boleh solve sedangkan daddy try banyak kali pun masih lagi tak lepas. Sebagai contoh; game Troll Face Quest (game dalam handphone). If you want to play a game yang perlukan pemikiran out of the box, sila cuba main game ini. Boleh kata mindfuck habis.. Hahaha (available for iOS dan juga Android).

So now if you tell me games only caused negative impact for kids? I am totally disagree with your judgement. Main game bazir masa? No..no..no. A big no. Negative behaviour? Tak juga. Sebabnya, negative behaviour seseorang kanak-kanak itu boleh berpunca daripada banyak faktor; daripada pengaruh rakan sebaya hinggalah didikan ibu bapa sendiri. Even jika rujuk artikel daripada Amanz.my, there is no evidence bahawa game menyumbang kepada keburukan apatah lagi keganasan seseorang.

Kalau melalaikan tu, boleh jadi ya – Tapi since korang dah jadi parent, of course you put some limitation against your child kan. Takkan 24 jam boleh hadap game. Kena baca buku dan ada social life juga. Hee

p.s: Untung jadi anak aku, dapat bapa support main game. Hahaha.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

4 Comments

Leave a Reply
  1. Pada saya, ia bergantung kepada bagaimana kita mengawal anak kita bermain game..jika terlalu bebas main game mungkin akan jadi addictive..asek nak main game aje pulak..

    Parent perlu set rules n regulation untuk bagi anak main as pemangkin minda hehe.

    Just my point of view 🙂

  2. betyl, sgt setuju. bila main game ni otak anak cpt pickup kan.. bygkan anak Qekra yg usia 2 tahun tu pandai jer nak telan button mana bila main game…

    cuma sbg ibubapa kita kena pantau dan hadkan masa diaorg main.
    tak boleh leka sgt dgn game sbb akan mengganggu perkembangan komunikasi anak-anak..

  3. Dalam kajian, main game, hisap rokok, porno, makan makanan manis dan dadah ada persamaan

    Ia akan tingkatkan paras hormon dophamine dalam otak kita

    hormon ni bagus sebenarnya

    khas untuk galakkan manusia ada matlamat dan berusaha untuk dapat ganjaran

    game, makanan manis, dadah dan sebagainya beri kesan negatif pada otak kita kerana paras hormon dophamine ni kekal tinggi sepanjang kita lakukan

    Otak kita akan ambil langkah pembetulan dan matikan reseptor dophamin dalam otak kita

    Orang yang suka buat perkara diatas, ikut kajian akan mengalami kesan negatif seperti
    1. lemah semangat
    2. tak pandai sesuaikan diri dengan orang sekeliling
    3. Cepat mengalah
    4. Pemalas

    Nak main game suka suka sebagai ganjaran mungkin ok. Tapi kalau berlebihan, kita sebenarnya merosakkan sahsiah diri

    Tuan boleh baca sendiri, ada banyak rujukan

  4. Ramai yang belajar bahasa Inggeris melalui games dan hasilnya sangat baik. Tapi ada sesetengah games yang kena tengok balik sebab ada sesetangah games yang melibatkan pengaruh tak baik dengan memaparkan gejala ganas dan lain2. Parent kena main peranan penting juga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *