in

Jump Ship To OS Ubuntu


Diwaktu korang masih lagi enak dibuai mimpi dek kerana penat menyambut tahun baru 2013 semalam, Hafiz dah pun terjaga. Terjaga disebabkan oleh si budak kecik ini yang awal-awal pagi lagi dah bangun ajak daddynya bermain..bertuah punya anak. Spoil niat daddy nak bangun tidur tengahari..haha.

Tapi nasib baik juga Khair kejutkan daddy bangun awal. Sebabnya ada satu benda yang pending pada tahun 2012 yang perlu disettlekan. Iaitu meng-install OS Ubuntu kedalam laptop Samsung yang baru je dirembat dari kedai tempoh hari.

Apa itu Ubuntu?

Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Diedarkan secara PERCUMA kepada pengguna dan juga merupakan open source software.

sumber rujukan: ubuntu.com.my

ubuntu 12.10

Actually apa yang menarik perhatian Hafiz untuk mencuba OS ini adalah kerana GUI (graphical user interfaces) nya yang menarik..ala-ala Mac OS gitu. Tak kurang juga kerana kelebihannya dalam perlindungan dari ancaman virus. Jarang sekali korang akan mendengar virus menyerang OS berasaskan Linux. Tak perlu pening-pening fikirkan antivirus apa yang sesuai digunakan. <– I like this one.

p/s: Masih terlalu awal untuk Hafiz katakan samada OS ini bagus ataupun tidak. Terlalu banyak yang perlu di explore. Mungkin setelah khatam manual baru boleh komen. Tak gitu?


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

25 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge