Jump Ship To OS Ubuntu

Diwaktu korang masih lagi enak dibuai mimpi dek kerana penat menyambut tahun baru 2013 semalam, Hafiz dah pun terjaga. Terjaga disebabkan oleh si budak kecik ini yang awal-awal pagi lagi dah bangun ajak daddynya bermain..bertuah punya anak. Spoil niat daddy nak bangun tidur tengahari..haha.

Tapi nasib baik juga Khair kejutkan daddy bangun awal. Sebabnya ada satu benda yang pending pada tahun 2012 yang perlu disettlekan. Iaitu meng-install OS Ubuntu kedalam laptop Samsung yang baru je dirembat dari kedai tempoh hari.

Apa itu Ubuntu?

Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Diedarkan secara PERCUMA kepada pengguna dan juga merupakan open source software.

sumber rujukan: ubuntu.com.my

ubuntu 12.10

Actually apa yang menarik perhatian Hafiz untuk mencuba OS ini adalah kerana GUI (graphical user interfaces) nya yang menarik..ala-ala Mac OS gitu. Tak kurang juga kerana kelebihannya dalam perlindungan dari ancaman virus. Jarang sekali korang akan mendengar virus menyerang OS berasaskan Linux. Tak perlu pening-pening fikirkan antivirus apa yang sesuai digunakan. <– I like this one.

p/s: Masih terlalu awal untuk Hafiz katakan samada OS ini bagus ataupun tidak. Terlalu banyak yang perlu di explore. Mungkin setelah khatam manual baru boleh komen. Tak gitu?

 Terbaru! Baca tweet-tweet femes di channel Telegram @tweetfemes

Written by Hafiz Rahim

Penduduk planet Bumi yang merupakan fanatik kepada Wordpress dan telah menjadi blogger separuh masa sejak tahun 2011.

25 Comments

Leave a Reply
  1. pernah 2 kali jer mintak ubuntu hantar cd installation, 2, 2 dapat, tapi nak mintak kali ketiga, dah tak dapat dah. hahaha, kene download iso dia. Ubuntu pun boleh tahan, cantik gui dia.

  2. Seronok guna OS lain selain Windows. Banyak perkara boleh diexplore. Saya masih menggunakan Ubuntu 11 versi 64bit.

    Selamat menyambut kedatangan 2013. Semoga tahun 2013 menjanjikan kecemerlangan! Amin.

  3. lama dah auc guna ubuntu sebagai OS kedua selepas windows 8
    terkini auc guna ubuntu cinnamon remix
    sekarang pun tgh komen dari ubuntu…
    kalau anda biasa dgn android, tak sukar rasanya dgn ubuntu ni, adik beradik je 🙂

  4. Dulu dah pernah install Ubuntu… Dah pernah try install modified Mac OS untuk laptop… Tapi, sebab perlu pakai software tertentu. Terpaksa tukar g windows…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ikan Tilapia Air Masin

Wordless Wednesday : Private Network