Sana sini heboh memperkatakan tentang harga pasaran emas yang jatuh merudum. Jika dibandingkan dengan nilai pasaran sebelum ini, nilai yang menurun bukanlah sedikit jumlahnya tapi mencecah puluhan ringgit bagi setiap gram. Aku percaya, ramai yang beranggapan jika harga pasaran emas jatuh maksudnya itulah masa yang paling sesuai untuk menambah koleksi-koleksi emas bukan?

Ye, betul. Aku juga besependapat sedemikian. TETAPI ada suatu aku ingin kongsikan.

Adakalanya walaupun harga pasaran jatuh merudum, harga jualan emas masih lagi tinggi. Sebagai contoh: Pada 18hb April dimana harga pasaran emas jatuh pada RM137.17 segram tetapi dikebanyakan kedai emas yang sempat aku singgah masih lagi memaparkan dan menjual emas dengan harga RM155 segram. Itu belum lagi ditambahkan dengan nilai upah untuk barangan kemas yang dijual. Keseluruhannya mahal juga. Agak kecewa disitu, perancangan untuk menambah koleksi emas terbantut seketika.

Cuba cara ini pula, dengan membuka Gold Investment Akaun. Kelebihan pada investment akaun ini apabila korang mampu membeli dan menjual emas mengikut harga pasaran semasa dan tidak terikat dengan harga jualan dan kadar upah dikedai.

Maybank Gold Investment Account

Terdapat pelbagai bank yang menawarkan Gold Investment Akaun ini. Tetapi setelah melakukan beberapa survey, aku lebih tertarik kepada Maybank Gold Investment Account (MGIA). Ini kerana kadar belian balik yang ditawarkan Maybank lebih tinggi berbanding bank lain dan ia juga menyediakan transaksi jual beli secara online. Bagi aku, transaksi online ini penting kerana apabila kita bermain dengan investment, masa itu sendiri adalah emas. “Time is Gold“. Sebarang kelewatan boleh membawa kerugian.

Setakat hari ini 21hb April, harga emas mula menunjukkan peningkatan semula. Alhamdulillah. So, kawan-kawan tunggu apa lagi. Pilihan ditangan sendiri. Bertindaklah selagi harga emas masih lagi rendah. Bak kata Amy Search “Berbaloi-baloi”.

p/s: Korek tabung invest dalam MGIA. Tunggu naik tinggi sikit kemudian jual balik. Yummy.

46 KOMEN

  1. Harga emas kat kedai mmg akan naik rm20-rm50 dati harga pasaran . Nak huntung lebih memang kena buka gold acct . Dedulu buka kena terus beli 5 gram , now segram pun dah boleh buka acct. cuba rancang setiap bulan tambah segram dlm acct . Ada kawan dah dekat 50gram , haiyaaak kalau harga tggi jual masyukkk wooo .

    • betul..sekarang lebih mudah..1gram pun dah boleh beli..tapi kalau nak maintain beli bulan2 kena tengok harga jugak tu..takut terbeli time harga tinggi..bleh simpan duit kat lain dlu untuk standby.

  2. belum ada kerja tetap lagi, belum ada rezeki untuk beli emas.
    insyaAllah nanti akan buat account untuk masa hadapan…
    good sharing entry

  3. Harga emas untuk barang kemas di Malaysia nie di tentukan oleh FGJAM. Ikut suka persatuan tu lah nak tentukan harganya berapa. Sebab tu walaupun harga emas dunia jatuh, harga barang kemas belum tentu.

  4. kena pndi cari kedai emas jgk nak beli brg kemas ni..pastu kena pndi tawar menawar utk kos upah..br berbaloi2 bli…ciktom rekemenkan kl nak beli brg kemas tu sila ke area kuala pilah..memang murah harga dan kos upah.. 🙂

  5. inilah masa beli emas, Simpan, kemudian jual jika perlu. Emas pun boleh jadi satu bentuk simpanan aset juga.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen!
Sila masukkan nama disini