in ,

Grading Taekwondo WTF Untuk Naik Ke Tali Pinggang Kuning 2 (Yellow Belt 2)


Since Khair dah belajar Taekwondo dari pra sekolah, bila dah masuk sekolah rendah.. so dalam rekod tak ada full progress grading dia. So, kita start je dengan grading Yellow Belt 1 (Kuning 1) ke Yellow Belt 2 (Kuning 2). Basically, untuk grading naik ke Yellow 2 memerlukan pelajar untuk mengetahui pergerakan asas Taekwondo dan juga kena hafal Taegeuk 1.

Taegeuk 1 kalau dalam bahasa ringkas, ianya adalah pattern pergerakan yang yang merupakan gabungan kepada beberapa pergerakan asas lalu membentuk satu pergerakan yang lebih kompleks.

Kiranya pelajar dah belajar tumbuk, tendang dan sebagainya. Pergerakan itu digabungkan menjadi sebuah pergerakan baru.

So far, bagi Khair Taegeuk 1 ni tak ada masalah. Dia boleh buat dengan baik. That’s why bila keluar result grading tempoh hari, dia terus lulus je untuk naik ke Yellow 2. Okay la tu kan.

Tengok dari jauh nampak muka dia nervous nak tunggu result. Dah dapat result baru senyum.Sekarang officially yellow belt 2. Nak kena praktis untuk hafal pattern taegeuk 2 pulak. 😄

Posted by Hafiz Rahim on Sabtu, 9 Mac 2019

Training seminggu sekali, grading pulak dalam 6 bulan sekali. Sebelum habis sekolah rendah ni inshaAllah, lepas je kalau nak target black belt. Semoga dipermudahkan.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *