in ,

Grading Taekwondo WTF Untuk Naik Ke Tali Pinggang Kuning 2 (Yellow Belt 2)


Since Khair dah belajar Taekwondo dari pra sekolah, bila dah masuk sekolah rendah.. so dalam rekod tak ada full progress grading dia. So, kita start je dengan grading Yellow Belt 1 (Kuning 1) ke Yellow Belt 2 (Kuning 2). Basically, untuk grading naik ke Yellow 2 memerlukan pelajar untuk mengetahui pergerakan asas Taekwondo dan juga kena hafal Taegeuk 1.

Taegeuk 1 kalau dalam bahasa ringkas, ianya adalah pattern pergerakan yang yang merupakan gabungan kepada beberapa pergerakan asas lalu membentuk satu pergerakan yang lebih kompleks.

Kiranya pelajar dah belajar tumbuk, tendang dan sebagainya. Pergerakan itu digabungkan menjadi sebuah pergerakan baru.

So far, bagi Khair Taegeuk 1 ni tak ada masalah. Dia boleh buat dengan baik. That’s why bila keluar result grading tempoh hari, dia terus lulus je untuk naik ke Yellow 2. Okay la tu kan.

Training seminggu sekali, grading pulak dalam 6 bulan sekali. Sebelum habis sekolah rendah ni inshaAllah, lepas je kalau nak target black belt. Semoga dipermudahkan.


SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge