Google PageRank Update : Cara Tingkatkan PageRank Dengan Pantas

Ya..update yang ditunggu-tunggu kini datang lagi. Bagi blogger- blogger yang sedang tertanya-tanya akan naik turun pagerank blog mereka, inilah masa yang sesuai untuk korang check. Dan bagi Hafiz sendiri dukacita dimaklumkan bahawa, blog Hafiz Rahim masih berada di tahap PR1. Aiseh..moral down jap. Kena doublekan usaha promote dan blogwalking lagi lah jawabnya.

Tapi apa yang mengejutkan apabila blog baru rakan Hafiz, MelastikBintang.com berjaya mendapat PR2 dalam masa yang singkat. Serius terkejut tau, dengan domain yang usianya belum mencecah 2 bulan..memang tak disangka langsung domain tersebut boleh mencapai tahap PR2..Hafiz bajet dapat PR1 je. Thumbs up.

Dari apa yang diamati, mungkin disebabkan domain yang digunakan beliau bersamaan dengan beberapa tajuk lagu “Melastik Bintang” nyanyian beberapa artis dan juga sebuah indie band yang namanya juga Melastik Bintang..membuatkan blog rakan Hafiz ini mendapat carian daripada pelayar Google search result yang konsisten dan berterusan, jadi disitu Google memberi authority yang tinggi kepada blog beliau. Cayalah. Tahniah diucapkan MB. Nice job bro.

p/s: Jadi, tips kepada blogger-blogger yang mungkin sedang mencari domain yang sesuai untuk blog. Cara ini boleh digunakan untuk mendapatkan PR yang tinggi dengan pantas. Buat..Jangan tak buat. Kalau tak faham boleh Google, Exact Domain Matched.

p.s: Google Pagerank no longer available.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

50 Comments

Leave a Reply
    • mungkin betul jugak tu bro..ada blogger pernah bagitau aku, kalau nak check berapa banyak backlink sesebuah blog dalam google..boleh search ” info: domainname.com “

  1. masih lagi kekal PR2 sejak jatuh dari PR3 dua tahun lepas…

    idea backlink percuma tu bagus juga. tak pernah terfikir pun sebelum ni. lepas ni pakat2 cari nama domain seakan2 nama artis atau lagulah hehe

    • cara paling senang..blogwalk dan tinggalkan backlink yang berkualiti..insha Allah PR cepat naik. kelebihan PR, kita boleh demand pada advertiser sekiranya diorang nak iklan di blog

  2. Wahhh satu tips yang sangat menarik, ya memang betul melastikbintang berjaya mendapatkan Google Pagerank (PR) 2 dalam masa yang singkat, tetapi tak sangka pula ia disebabkan oleh pemilihan nama domain. Hmm satu yang menarik untuk dipraktikkan. Kalau dapat yang benar-benar popular, untung-untung boleh dapat PR lebih bagus lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *