Cara Untuk Entry Di Index Cepat Oleh Search Engine

Rasanya ramai blogger yang sudah tahu apa itu “Ping” bukan?

Kebiasaanya setiap kali mengeluarkan entry baru, mesti ramai blogger yang menggunakan ping di laman-laman aggregator. Suatu kerja yang agak memenatkan kalau korang ada berbelas entry satu hari untuk di ping secara manual. Jadi, kali ni Hafiz nak share sikit tentang penggunaan “auto ping” didalam WordPress (satu kelebihan yang Blogspot tidak sediakan). Didalam WordPress, terdapat satu section didalam “Writing Settings” yang dipanggil “Update Service” dimana entri-entri korang boleh di ping secara automatik.

Section itu korang boleh access di DOMAIN ANDA/wp-admin/options-writing.php. Ia akan berada dibahagian paling bawah. Secara umumnya untuk update service ini, ia adalah senarai site ping yang akan digunakan selepas korang publish entry. Dan secara asalnya WordPress hanya akan sediakan 2 site ping sahaja.

Cuma, sekarang ni korang hanya perlu panjangkan senarai itu dengan copy-paste senarai yang Hafiz bagi ni dan kemudian Save.

http://1470.net/api/ping

http://api.feedster.com/ping

http://api.feedster.com/ping.php

http://api.moreover.com/ping

http://api.moreover.com/RPC2

http://api.my.yahoo.com/RPC2

http://api.my.yahoo.com/rss/ping

http://api.nrelate.com/rpcpinghost/

http://bblog.com/ping.php

http://bitacoras.net/ping

http://blo.gs/ping.php

http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC

http://blogdb.jp/xmlrpc

http://blogmatcher.com/u.php

http://bulkfeeds.net/rpc

http://coreblog.org/ping/

http://geourl.org/ping

http://ipings.com

http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt

http://ping.amagle.com/

http://ping.bitacoras.com

http://ping.blo.gs/

http://ping.blogg.de/

http://ping.bloggers.jp/rpc/

http://ping.blogmura.jp/rpc/

http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc

http://ping.exblog.jp/xmlrpc

http://ping.feedburner.com

http://ping.myblog.jp

http://ping.rootblog.com/rpc.php

http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php

http://ping.weblogalot.com/rpc.php

http://ping.weblogs.se/

http://pinger.blogflux.com/rpc/

http://pingoat.com/goat/RPC2

http://pingqueue.com/rpc/

http://rcs.datashed.net/RPC2/

http://rpc.blogbuzzmachine.com/RPC2

http://rpc.blogrolling.com/pinger/

http://rpc.britblog.com/

http://rpc.icerocket.com:10080/

http://rpc.newsgator.com/

http://rpc.pingomatic.com/

http://rpc.tailrank.com/feedburner/RPC2

http://rpc.technorati.com/rpc/ping

http://rpc.twingly.com

http://rpc.weblogs.com/RPC2

http://rpc.wpkeys.com/

http://services.newsgator.com/ngws/xmlrpcping.aspx

http://signup.alerts.msn.com/alerts-PREP/submitPingExtended.doz

http://topicexchange.com/RPC2

http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php

http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b

http://www.bitacoles.net/ping.php

http://www.blogdigger.com/RPC2

http://www.blogoole.com/ping/

http://www.blogoon.net/ping/

http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates

http://www.blogroots.com/tb_populi.blog?id=1

http://www.blogshares.com/rpc.php

http://www.blogsnow.com/ping

http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi

http://www.feedsubmitter.com

http://www.imblogs.net/ping/

http://www.lasermemory.com/lsrpc/

http://www.mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatter/ping.php

http://www.newsisfree.com/RPCCloud

http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php

http://www.pingerati.net

http://www.pingmyblog.com

http://www.popdex.com/addsite.php

http://www.rssfwd.com/xmlrpc/api

http://www.snipsnap.org/RPC2

http://www.weblogalot.com/ping

http://www.weblogues.com/RPC/

http://xmlrpc.blogg.de

http://xping.pubsub.com/ping/

https://phobos.apple.com/WebObjects/MZFinance.woa/wa/pingPodcast

p/s: Senang je kan. So, sesiapa yang belum guna WordPress tu, cepat-cepatlah bertukar kepada WordPress. Macam-macam kelebihan ada. Berbaloi-baloi.

Kongsikan artikel ini dengan menekan butang LIKE dan jangan keberatan untuk meninggalkan komen dibawah diruang yang telah disediakan.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

9 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *