in

Tips Jaga Charger Macbook


Yesza.. dah berjaya balut kabel MagSafe Macbook aku dengan paracord yang aku beli di Ikea.

Actually, tujuan aku balut kabel ni bukan semata-mata nak make up charger itu bagi cantik. Tetapi ia adalah satu jenis protection ataupun tips mudah kepada para pengguna Macbook untuk menjaga kabel charger diorang daripada rosak. Amacam cantik tak?

Charger Macbook

Cara Elak Charger MagSafe Macbook Rosak
Part yang selalu cepat rosak. Bila dah ikat macam ini, susah la sikit wayar nak tercabut.

Tips Elak Charger Macbook Rosak

Untuk lilit / tenun paracord pada kabel charger Macbook ini, tak susah mana pun sebenarnya. Ada bermacam-macam jenis video tutorial Youtube yang mengajar korang untuk buat tenunan seperti ini. Dan salah satunya daripadanya adalah seperti video dibawah:

Video ini sebenarnya ditujukan kepada pengguna iPhone. Tapi disebabkan tips ini sesuai digunakan untuk semua jenis charger, boleh je korang follow tutorial tersebut. Nak lilit seluruh cable boleh, nak lilit dekat hujung macam aku buat tu pun boleh. Cuma, kalau korang nak lilit semua, ambil masa sikit la nak siap. Hehehe.

p/s: Paracord ada lebih, nak try tenun buat keychain pula. :p


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

6 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge