Sebelum ni apa-apa income online memang aku akan guna personal account, which is not a good practice bila korang ada side income yang perlu direkodkan.

Straight to the point, baru-baru ni tergerak hati untuk buka current account supaya segala rekod side income direkod dengan lebih teratur.

Nak buka current account sebenarnya ada 2 cara. Cara pertama adalah dengan walk-in ke kaunter bank yang terdekat (dengan seorang introducer).

Manakala, cara kedua adalah melalui permohonan secara online . Untuk cara kedua ini, tiada pilihan bank lain yang boleh korang pilih melainkan Maybank. Dan untuk cara ini juga ianya menjimatkan masa dan tenaga kerana proses permohonannya tidak memerlukan seorang introducer.

Cara buka current account secara online

Nak buka current account secara online, mudah je sebenarnya. Apa yang perlu korang buat adalah seperti berikut:

  1. Login Maybank2U
  2. Pergi ke Apply Online
  3. Pilih Maybank2u.Premier
  4. Masuk dan semak butiran peribadi
  5. Sila masukkan jumlah wang yang ingin dipindah masuk daripada saving account ke current account dibahagian Select Account For Funding. Sila maklum minimum deposit adalah sebanyak RM500.
  6. Kemudian dibahagian Please select your preferred branch, sila pilih negeri dan daerah dimana korang ingin current account dibuka. Selesai pilih, klik Next
  7. Korang akan dibawa ke laman seterusnya dimana pemeriksaan akhir serta persetujuan Term & Condition perlu dibuat.
  8. Sekiranya tiada apa yang perlu diubah, klik Submit untuk teruskan permohonan.

Permohonan yang berjaya akan diberikan nombor rujukan. Dan sekiranya disemak kembali pada laman utama All accounts, korang akan dapat melihat akan adanya tambahan akaun semasa didalam akaun Maybank2u korang.

Siap.

Ada rakan-rakan terdekat aku yang berkongsi info dimana dengan adanya current account ini ianya boleh diguna pakai sebagai dokument sokongan jika sesuatu hari nanti korang ingin membeli rumah. I am not very sure about that.

Tetapi apa yang aku tahu akan kegunaan current account ini, satu je.. sekiranya kita terlibat dengan sesuatu transaksi masuk yang terlalu kerap dan juga banyak, ianya sangat membantu.

Ini kerana pihak bank tidak akan teragak-agak untuk melakukan sekatan keatas akaun simpanan sekiranya terdapat transaksi yang terlalu kerap dan mencurigakan. Sementara itu, current account tak ada limitation macam ni.

p.s: Please take note, proses permohonan ini untuk current account peribadi. Bukannya untuk current account syarikat. Kalau current account syarikat, masih perlukan introducer dan kena pergi mohon di cawangan bank yang terdekat.

3 KOMEN

  1. Salam. Tahniah di atas perkongsian yang bermanfaat. Jika perlukan bantuan sebagai introducer Current Account Maybank atau CIMB Bank boleh whatsapp saya 013-9790000. Saya boleh jadi introducer untuk mana-mana cawangan.

TINGGALKAN MAKLUM BALAS

Sila masukkan komen!
Sila masukkan nama disini