in

Bila Baby Aidan Kena Kulat Susu (Oral Thrush)


Bangun pagi semalam perasan ada tompok putih dalam mulut Aidan. Bukan lebihan susu sebab kalau dia baru minum susu aku akan tahu. Terus ambil dia datang dekat, belek-belek bibir dia.. Sah. Kena jangkitan kulat susu (Oral thrush).

Haiseh.. ada lagi benda ni. Dulu tak ingat sama ada Khair atau Haziq (aku rasa Khair kot), pernah ada masalah yang sama. Kulat susu ni naik kat bibir dan sekitar dinding pipi. Sekarang, kena kat Aidan pulak.

Cuma.. bila banding dengan situasi pertama kali aku panik bila nampak oral thrush dalam mulut Khair dulu, kali ni aku lebih tenang. Sebab dah ada pengalaman kan. Hehehe.

Kulat susu ni bukan masalah besar pun. Bahkan kalau tanya doktor, diorang akan bagitahu jangkitan ni adalah common dikalangan baby. Ubat yang akan diberikan pun hanyalah ubat oral antifungal sama ada jenis syrup untuk drop dalam mulut baby ataupun ointment untuk sapu kat bahagian yang terkena jangkitan.

So semalam bila balik daripada Poliklinik UKM (kat sini ubat tak ada), maka berbekalkan prescription yang doktor bagi, terus je pergi farmasi untuk beli ubat kulat susu tu. Tak ada masalah, kat farmasi mesti ada.. cuma brand je la maybe berlainan.

Dan untuk Aidan, aku beli ubat jenis sapu.. brand Decozol. Kegunaan dia, hanya sapu pada bahagian yang terkena jangkitan tu 4 kali sehari. Kalau baby hisap puting dan hisap susu tu, aku sapu jugak sikit pada puting.

Dari segi rasa, aku rasa macam tak ada rasa pelik-pelik kot. Sebab Aidan so far elok je tak bagi respon apa-apa bila aku sapu. Biasanya kalau ada benda tak sedap masuk mulut, awal-awal lagi dia mengamuk dah. Hahaha.

So itu je la nak share dengan korang. Kalau ternampak dalam mulut baby ada tompok putih-putih gini, rilek je. Bukan masalah besar. Kulat susu je pun.. Ada la tu terkena jangkitan daripada apa-apa yang kurang bersih sebab baby kan suka masuk kan je segala jenis benda yang dia jumpa dan pegang ke dalam mulut.

p.s: Cuma sepanjang tempoh ada kulat susu ni, baby akan jadi kurang selera makan sikit.


Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *