Berbaloi Ke Beli Macbook 12 Inci Retina Display?

Fuh Apple dah keluarkan Macbook terbaru bersaiz 12 inci. Hadir dengan Intel Core M processor yang dipadankan bersama OS X Yosemite, rekaan model tahun ini tampak lebih premium berbanding macbook lain yang sebelumnya.

Macbook 12 inch

Fakta menarik tentang Retina Macbook 12″

  • Ia seberat 920g
  • Ia mempunyai ketebalan 13.1mm
  • Mempunyai size skrin 12 inci dengan paparan resolusi tinggi (Retina Display)
  • Dilengkapi dengan trackpad Force Touch terbaru yang menggunakan empat sensor sensitif tekanan pada setiap sudut
  • Papan kekunci baru yang menggunakan butterfly mechanism untuk ketepatan yang lebih jitu dan menjadikannya 40% lebih nipis.i
  • Logic board yang bersaiz 67% lebih kompak berbanding logic board yang terdapat dalam MacBook Air 11″.
Perbandingan saiz Logic Board
Perbandingan saiz Logic Board

Untuk makluman semua, harga permulaan bagi Retina Macbook baru ini adalah RM4,499. Mahal?

Honestly, bagi aku agak sedikit mahal especially untuk beberapa spesifikasi yang kelihatan seperti downgrade daripada model Macbook Air.

Macbook 12 inci vs Macbook Air 11 inci

Cons

  • Retina Macbook baru ini hanya menyediakan satu port USB sahaja, iaitu USB Type-C dimana selain penggunaannya untuk mengecas bateri, port USB tersebut juga mempunyai fungsi lain termasuk untuk paparan tambahan dan sebagainya.
  • USB Type-C belum digunakan secara meluas, maka boleh dikatakan kebanyakan aksesori yang menggunakan USB jenis ini berkemungkinan besar harganya lebih mahal.

p/s: Pilihan di tangan anda, kalau duit banyak boleh je nak beli. Tapi kalau tanya personal opinion aku, macam not worth it je beli macbook baru ni. Better beli Macbook Air 13 inci.

Sumber gambar dan rujukan: Apple

 Terbaru! Baca tweet-tweet femes di channel Telegram @tweetfemes

Written by Hafiz Rahim

Penduduk planet Bumi yang merupakan fanatik kepada Wordpress dan telah menjadi blogger separuh masa sejak tahun 2011.

9 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Itu CFM – Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia?

Penangan Kitab Teknik SEO Merah Jambu