Bayaran Balik Cukai Terlebih Bayar

Agak terkejut sebenarnya bila baru saja menerima email daripada LHDN yang mengatakan bayaran balik cukai terlebih bayar (claim income tax) telah dikreditkan kedalam akaun aku.

Bayaran Balik Cukai Terlebih Bayar LHDN
Email bertarikh 6 April 2014

 

Duit dikreditkan lebih awal daripada tarikh email dihantar.
Duit dikreditkan lebih awal daripada tarikh email dihantar.

Agak laju proses kali ini jika dibandingkan dengan tahun lepas. Kalau sebelumnya aku tertanya-tanya bila duit akan masuk dalam akaun, tetapi kali ini nampaknya LHDN cekap melaksanakan tanggungjawab mereka. Terima kasih daun keladi, tahun depan bagilah cepat-cepat macam ini lagi. Hehehe

Nota penting: Bagi sesiapa yang telah menerima bayaran claim melebihi daripada apa yang dituntut, mohon jangan guna duit itu. Takut nanti jadi macam kes isteri aku, ingatkan memang diorang saja bagi sebab nak PRU. Tapi rupa-rupanya LHDN silap kira, so diorang minta bayar balik jumlah lebihan kredit tersebut melalui potongan gaji bulanan.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance of the Autobot.

  • 17 Comments

    Leave a Reply
        • Duit gaji ditolak lg…ditolak incometax…1k lebih jgk ditolak..gaji x sampai 3k lebih pun.pe sebab x eh…dh la byk htg nk bayo….nk dpt blik kena isi borang pe..
          Pening tul gan incometax..ni

    1. Itu tahun lepas. Bukan tahun ni 2016. Lembab. Dan pelik knp diorg nk kira balik? Based on what? Semua dokumen dgn kita. Diorg x sepatutnya kira balik berdasarkan gaji tahun lepas. Sy x puashati dgn income tax . Patutlah lembab staff pun semua lembab

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    G-Shock Pilihanku

    Anak Itu Anugerah Terindah