Batuk Semput

Cerita hari ni, buat pertama kalinya Khair kena ambik neb disebabkan batuk yang melampau.

Kalau diikutkan dua tiga hari yang lepas, dia cuma batuk biasa-biasa je. On-off, sekejap ada sekejap tak ada.

Tapi lama-kelamaan batuknya makin menjadi-jadi. Hinggakan hari ni pernafasan pun jadi laju semacam.. Mengah, semput.

Khair neb

Dalam hati aku.. Ah sudah, takkan Khair kena asma kot macam ibu dia kot. Hmm.. kalau boleh minta dijauhkan. Tak sanggup aku nak tengok Khair ada asma. Lagi-lagi Khair ni jenis yang aktif dan lasak. Suka sangat melompat kesana kemari. Lagi dilarang, lagi dibuatnya.

Hmm.. so, untuk check up tadi doktor dah bagi ubat Prednisolone dan Salbutamol (Ventolin). Dua-duanya jenis syrup. Katanya untuk mengurangkan simptom asma sekaligus melegakan rasa semput Khair.

Ubat asma kanak-kanak-Prednisolone syrup dan Salbutamol syrup

Then doktor ada pesan juga, esok kena datang jumpa dia lagi sekali. Untuk follow up semula keadaan Khair macam mana.

Hopefully semuanya okay.

Written by Hafiz Rahim

Social geek. Ambassador of the Planet Vegeta and alliance to the Autobot.

7 Comments

Leave a Reply
  1. Salam..
    Mohon jangan galakkan penggunaan Prednisolone pada anak-anak kerana ia adalah dari jenis steroid…anak saya yg ade asma juga ambil ubat nie sebelum nie..tp one day kena sound dengan sorang doktor dari kenalan saya.
    Tq

  2. Saye juge ade memiliki mesin nebulizer dirumah since baby saye yg sebulan berkahak teruk after kene prolonged jaundice. Kos ulangalik ke klinik adalah lebih tinggi dr memiliki mesin nebulizer di rumah. Penggunaan ubat untuk bayi dikhuatiri mendatangkan kesan buruk pada bayi pd mase akan datang.

    So sesiapa yang berminat untuk mendapatkan mesin nebulizer brand medel, saye ade buat promosi RM200 FREE POSTAGE! boleh hubungi saye utk sebarang pertanyaan ye! 013-3333062 (sms/whatsapp/wechat). Tq 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *