Awas Pengguna Youtube

Rasanya ramai diantara korang yang selalu layan video Youtube menggunakan smartphone masing-masing. Seperti wife Hafiz juga, boleh diibaratkan rutin harian baginya bila pulang bekerja dan sebelum waktu tidur..mesti earphone akan melekat di telinga. Bila ditanya, jawapannya mesti

Tengok video klip kat Youtube.

Aduh..Fanatik betul. Tapi takpe, biarkan dia dengan labu-labu smartphone nya. As long as dia tak berebut laptop dengan Hafiz.

So, kalau korang perasan dalam Youtube kadang-kala ada terselit fungsi untuk enable video dalam kualiti High-Definition (HD) disebelah kiri bawah, video klip official sesebuah lagu contohnya. Output dari fungsi HD tersebut, imej yang dipertontonkan akan menjadi lebih cantik dan jelas berbanding video biasa. Tapi persoalannya sekarang, adakah korang tahu berapa banyak data yang telah digunakan hanya untuk memainkan sesebuah video klip berkualiti HD?

Ok. Jawapannya ada pada screenshot dibawah. Ia adalah ujikaji Hafiz sendiri menggunakan sebuah video klip lagu yang berkualiti biasa dan HD. Untuk pengetahuan korang, video yang digunakan hanya mempunyai durasi selama 3 minit dan 54 saat. *semasa ujikaji dijalankan, data tidak digunakan untuk tujuan lain selain daripada Youtube

untuk video berkualiti biasa

video berkualiti HD

Perbezaan data diantara dua kualiti video ini dapat dilihat daripada statistik data yang telah diambil. Untuk video berkualiti biasa hanya 20MB data digunakan manakala bagi video berkualiti HD ianya menggunakan 91MB. Fuhhh..empat kali ganda daripada video biasa.

Patutlah kuota pakej data untuk phone wife Hafiz sebanyak 300MB habis dalam tempoh beberapa minit sahaja. So nak tak nak terpaksalah isteri kesayangan tunggu kuota penggunaan data dikemas kini bulan depan. Takpun tunggu sampai rumah dulu baru boleh online guna Unifi. Alololo..Kesian dia. Hehehe.

p/s: Hati-hati ye Cik Salmah. Jangan ada pengguna yang tak subscribe data plan tiba-tiba sampai bil ke rumah kena bayar ribu-ribu. Semuanya Youtube punya pasal.

 Terbaru! Baca tweet-tweet femes di channel Telegram @tweetfemes

Written by Hafiz Rahim

Penduduk planet Bumi yang merupakan fanatik kepada Wordpress dan telah menjadi blogger separuh masa sejak tahun 2011.

28 Comments

Leave a Reply
  1. Kena pandai pilih masa nak layan youtube. Saya pun layan juga kat handset, tapi tunggu di rumah guna wifi. So takde la kuota bandwith teplepon tu habis. Kalau kat rumah pun nak layan youtube guna handset kuota… parah juga.

  2. heh heh..nasib baik aku tak pandai nak tgk hd tu.aku tgk biasa je selama ni..rupanya ada keburukan dia..aku berterima kasih kepada diri aku yang tak berapa nak cerdik dalam IT ni.hahahahaha

  3. ooooo…. baru tauuu… sampai 4 kali ganda tu banyaknyee… n baru tau juge youtube makan data yg byk…. ok…so kene tunggu kat rumah baru leh tgk youtube….tq for the info! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

iPhone 5 Gadget Impian

Google PageRank Update : Cara Tingkatkan PageRank Dengan Pantas