• in ,

    Tiba Masanya Servis Vios 170,000km

    Servis untuk mileage 170,000 km. Meaning to say dah masuk kali ke 17 vios aku diservis. Setiap kali servis bila mileage cecah 10,000km. Hari ini seperti yang sebelumnya, bawa vios servis di Toyota Balakong. Cuma yang berbezanya, kali ini datang after lunch. Sebab pagi ada follow up checkup Haziq kat KPJ. So, untuk servis 170,000km […] More

  • in ,

    Kali Ke-3 Tukar Bateri Vios

    Kali ketiga tukar bateri vios aku. Masih menggunakan jenama yang sama iaitu “Century“, pertukaran bateri juga dibuat dikedai yang sama – kedai uncle cina bertentangan dengan KPJ Kajang. So far, harga bateri maintenance free di kedai ini masih lagi murah berbanding 2 tahun lepas; RM210 selepas trade in bateri lama (naik RM10). Cuma yang agak […] More

  • in ,

    Tiba Giliran Tukar Brake Pad Belakang Vios

    Selepas 2 kali major servis vios aku, semalam kali pertama tukar brake pad untuk brake disc belakang. To be exact, lepas 5 tahun.. baru lah brake pad belakang dugong aku ini haus senipis-nipisnya. Kalau ikutkan tempoh masa penggunaanya yang lama, kagum gak aku sebenarnya. Sebab jika dibandingkan dengan brake pad depan yang dah 2 kali […] More

  • in

    Major Servis Vios 160,000 km

    5 tahun dah umurnya, mileage hampir mencecah 160,000 km. Petanda untuk aku buat major servis kali kedua. Memandangkan port biasa aku servis encik dugong (service center Balakong) dah penuh, maka major servis kali ni aku buat dekat service center Segambut. Jam 10 pagi dah terpacak kat sana. Aku serahkan buku servis pada seorang kakak di kaunter, lalu tunggu di […] More

  • in ,

    Servis Vios Bila Dah Masuk Mileage 140,000km

    Kereta, biasalah. Perlukan maintenance bagai. Tiap-tiap 10,000 km perjalanan, mesti mintak masuk “Spa”. Tak layan permintaan nanti takut merajuk pulak. Kalau Dugong aku merajuk, susah hidup aku. Nak pujuk susah, silap-silap kena bergolok-gadai semua baju seluar. Hahaha. Minggu lepas, giliran servis Vios aku untuk mileage yang ke 140,000km. Servis major? Bukan. Kali ni masih lagi […] More

  • in ,

    Ecopia EP200 vs Potenza RE080 Untuk Vios

    Setahun lebih tempoh aku menggunakan tayar Bridgestone Ecopia EP200 pada dugong aku. To be exact, setahun 11 bulan. Kalau nak dibandingkan dengan tayar stok kilang (Potenza RE080) yang aku dapat masa mula-mula beli dugong dulu, jangka hayat EP200 lebih singkat. Pendek kata, lebih cepat haus, lebih cepat licin. Ini kerana material getah yang digunakan tayar ecopia […] More

  • in ,

    Servis Vios 120,000 km

    Dapat call reminder daripada pihak Toyota Balakong beberapa hari lepas supaya aku datang servis kereta Vios untuk mileage yang ke 120,000 km. Melalui panggilan telefon, katanya servis kali ini adalah major service dan kos yang dianggarkan adalah dalam sekitar RM1200+. Disebabkan kewangan bulan ni agak tidak stabil, aku meminta pengecualian daripada pihak Toyota untuk melakukan minor service sahaja. Boleh, jawab pegawai […] More

  • in ,

    Servis Vios 100,000 km

    Hambik kau.. asalnya sekadar nak kena servis minor untuk mileage 100,000km tapi bila dah check betul-betul, rupa-rupanya ada benda lain juga yang nak kena tukar. Belting aircond (V-Belt). Bak kata SA (Service Advisor) Toyota, dah crack katanya. Kalau aku masih berkeras untuk tak nak tukar yang baru, berkemungkinan besar nanti akan ada masalah lain yang […] More

  • in ,

    Major Servis Toyota Vios Ku

    Fuh.. selesai urusan major servis Vios aku di Toyota Servis Center Segambut. 4 jam jugak lah nak tunggu siap semuanya. Bosan menunggu, tak usah cerita. Nasib baik Khair ada, boleh jugak dia jadi tukang hibur. Hahaha. Major servis 80,000km, bermaksud banyak part yang kena tukar. Total damage untuk hari ni kira-kira RM1000+. Mahal? Memang mahal. […] More

  • in ,

    Tayar Baru Untuk Vios

    Dah hampir dua tahun setengah tayar asal (stock) yang berjenama Bridgestone Potenza RE080 saiz 185/60/r15 aku gunakan pada Vios kesayangan. Kalau diikutkan pengalaman selama menggunakan tayar tersebut, boleh aku katakan aku sangat berpuas hati dengan performance yang diberikan. Walaupun sesetengh orang kata kalau kereta Vios layan high speed corner agak sedikit membuang disebabkan penggunaan suspension […] More

  • in

    Toyota Vios Pilihan Ku

    Dua minggu yang sudah Hafiz ada terbaca satu artikel didalam blog automotif popular Malaysia berkenaan dengan pelancaran Toyota Vios edisi terbaru 2013. Berdasarkan pengamatan gambar-gambar yang dipaparkan didalam blog tersebut, ternyata reka bentuk untuk model vios edisi baru kali ini nampak lebih gah dan garang dari model vios yang sebelumnya. Dari segi spesifikasi teknikal pula, […] More

  • in ,

    Bila Mileage Dugong Dah Cecah 150,000km

    Sabtu lepas, sikit lagi mileage kereta nak cecah 150,000km. Alang-alang dah kat kampung dan keesokannya pula nak kena balik semula ke Bangi, terus aku buat temujanji dengan SC Toyota Semambu untuk buat servis. Untuk kali ini, servis yang dilakukan hanyalah minor servis. Cuma selepas pemeriksaan dibuat, aku dimaklumkan ada 2 part tambahan yang perlu ditukar […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.