• Trending

    in

    Akhirnya.. Terkena Juga Sakit Mata

    Akhirnya aku terkena juga sakit mata. Bermula dengan Haziq, kemudian berjangkit pada ibu.. seterusnya aku. Haduhh.. senak rasa mata. Hilang kejap wajah macho. Kalau ikutkan rekod, dah bertahun aku tak kena sakit mata ni. Kali terakhir kena rasanya masa sekolah dulu. Maknanya dah berbelas tahun. Hohoho Sekarang ni yang masih terselamat dalam rumah cuma abang […] More

  • Trending

    in ,

    Buku Aktiviti My Train-Ventures Sempena Pembukaan Fasa 2 MRT Sungai Buloh – Kajang

    Pagi-pagi sabtu datang makan angin di NU Sentral, ternampak sekumpulan penari sedang perform flashmob berdekatan  dengan main entrance, aras LG. Bila tengok betul-betul rupa-rupanya ia berkenaan dengan majlis pelancaran buku aktiviti kanak-kanak “My Train-Ventures“, yang dilancarkan oleh Siemens Malaysia bersempena dengan pembukaan fasa 2 MRT Sungai Buloh – Kajang baru-baru ini. Seperti yang ramai telah […] More

  • in

    The Black Order Diperkenalkan Dalam Avengers: Infinity War

    Masa bergerak pantas, tanggal 4 Mei 2018 nanti akan ditayangkan filem yang ditunggu-tunggu ramai, Avengers: Infinity War. Filem ini yang merupakan sebuah filem yang telah dirancang rapi selama 10 tahun oleh Marvel Cinematic Universe (MCU), menghubungkaitkan 16 buah filem keluaran Marvel sebelum ini. Dengan pengumuman yang disiarkan secara langsung di konvensyen D23 di California baru-baru ini, […] More

  • Hot

    in

    Diet Untuk Penghidap Diabetes (Kencing Manis)

    Diabetes adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa dihidap oleh rakyat Malaysia. Kunci kepada penyakit ini adalah pemakanan. Pengambilan gula yang berlebihan secara kerap akan meningkatkan risiko individu tersebut untuk menghidap penyakit yang boleh membawa maut ini. Berkongsi info mengenai penyakit diabetes ataupun lebih dikenali sebagai kencing manis ini, seorang dietitian yang bernama Jazlina […] More

  • in

    Makin Seronok Guna iPhone 7

    Few months after using iPhone 7, so far so good. Banyak benda yang aku impressed berkenaan dengan gadget keluaran Apple ni. Paling kagum, part battery life. Mostly untuk iPhone 7, sepanjang tempoh bekerja dari pagi hingga ke petang.. aku charge sekali je. Itu pun dah full charge kat rumah siap-siap. Compare dengan Android yang aku […] More

  • in

    Tips Dan Cara Untuk Mengenal Pasti Anak-Anak Tidak Pandai Membaca

    Setiap anak yang dilahirkan adalah berbeza. Ada yang cepat bercakap, ada yang cepat berjalan dan ada juga yang mempunyai bermacam-macam lagi kebolehan yang berbeza-beza. Tertarik mengenai satu thread di Twitter yang dikongsikan oleh saudara Cikgu Ilham, ingin aku kongsikan disini juga untuk rujukan korang di masa akan datang. Ianya berkenaan bagaimana caranya untuk mengenal pasti […] More

  • in

    Climate Change, Punca Bongkah Ais Terbesar Di Antartik Retak Dan Mungkin Juga Punca Penerbangan Anda Tertangguh

    Global warming is real guys. Dua tiga hari ini dunia dikejutkan dengan satu kejadian dimana terdapat rekahan bongkah ais sebesar Pulau Bali (yang mana saiznya lebih daripada 2,200 batu persegi dan beratnya satu trilion tan) yang berlaku di Antartik, menyebabkan permukaan ais di benua itu semakin mengecil. Hari ini pula aku ada terbaca satu portal […] More

  • in

    Perisian Untuk Menukar Pergerakan Bibir Mengikut Audio Yang Dimainkan

    Technology evolve everyday. Tak semestinya apa yang kita sangkakan hanya fiksyen selama ini tidak akan dapat dihasilkan. Buktinya, wujud perisian video editing yang membolehkan pergerakan mulut diubah mengikut audio yang dimainkan. Penghasilan video pertama yang menggunakan perisian ini adalah menggunakan video percakapan bekas presiden Amerika Syarikat, iaitu Barack Obama. Dari segi pergerakan bibir Obama, ia […] More

  • in

    Haziq Jam 1.00 Pagi

    Jam 1.00 pagi, Haziq terjaga dari tidur. Aku fikirkan lapar macam hari-hari biasa. Tapi lepas minum susu, selang 5-10 minit dia sambung menangis. Aku dodoikan dia untuk lebih kurang 10 minit. Tapi tak ada tanda-tanda dia tenang dan nak sambung tidur. Waktu-waktu macam ni kalau dah banyak kali dodoi tapi tak jalan, aku dah stress […] More

  • in

    Placeit.net – Menyediakan Koleksi Mockup Secara Percuma

    Penceritaan didalam sesuatu artikel memerlukan gambar bagi menaikkan mood pembaca. Tetapi kadang-kala kita tidak mempunyai sumber gambar yang bersesuaian untuk dipadankan bersama artikel yang hendak dikongsikan. Pernah dulu aku berkongsi info tentang sebuah laman web yang memberikan akses kepada orang ramai untuk membuat gambar mockup secara percuma iaitu, MagicMockups. Namun hari ini pula, sekali lagi […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.