Update Android JellyBean 4.1.1

Akhirnya, setelah official release update android Jelly Bean 4.1.1 untuk pengguna Android Malaysia diumumkan, Hafiz telah menggatalkan diri mengupdate firmware tersebut ke dalam Samsung Galaxy S3 yang baru berapa bulan di tangan.

Sebelum update

Selepas update

Update yang dilakukan melalui Samsung Kies 2.0 tidak mengambil masa yang lama. Terima kasih kepada Unifi, kerana dengan connection wifi yang laju membuatkan  proses memuat turun file Jelly Bean sebesar 200mb siap dalam masa 5 minit.

Wow..teruja dengan performance Jelly Bean. Kalau sebelum ini Ice Cream Sandwich pun telah dirasakan laju. Tetapi Jelly Bean tampak lebih cool. Boleh dikatakan tahap kelajuan firmware ini 10% lebih laju dan smooth daripada firmware yang sebelumnya. Effect gerakan juga lebih menarik disamping terdapat beberapa penambahan dalam fungsi2 tertentu.

 

Notification Bar

Widget baru : Favourite Contacts

Widget baru : Favourite Applications

Fungsi tambahan baru : Blocking Mode

Untuk sesiapa yang ingin update firmware masing boleh ke Settings > About Phone > System Updates dan Check update. Jika kaedah ini tidak berjaya, korang boleh cuba menggunakan Samsung Kies 2.0

p/s: Update melalui Samsung Kies 2.0 takkan void warranty.

Comments

    • hady says

      Galaxy s advance…da release update klo x sanggup tggu firmware tue senang je….buka sammobile download firmware jelly bean galaxy s advance pastu flash gune odin…setel sume x de masalah

  1. hafizd says

    hye… i’m having a prob with my S3.. i can’t check for update… the error stated that my device has been modified. software update are not avaiable… can u please give me some ideas… :) Thank you

  2. isma alperlisi says

    Dah masuk bulan 3 tapi belum dapat kemaskini ke jelly bean untuk galaxy note gt n7000 ni…..boring tul.

  3. Saya says

    As salam,
    saya nak tanya..kat mana boleh dapat link original galaxy s 19000 yang malaysia punya..sebab semua firmware yang lain bila dah di flash jadi 2.2.1 balik..sound ngan simcard takleh baca la..harap boleh membantu..

  4. roslee says

    please…sy dah updat s2 ke jelly bean tp downloading sy tunggu smpi 3 jam..pas tu sambung lg 5 jam tak siap2 lg…smpi kt hidden je.amcm ni?

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge