Qurban Dan Aqiqah Secara Online Melalui EZ Qurban

EZ Qurban Rohingya

Alhamdulillah. Hari demi hari sudah semakin banyak pertubuhan ataupun syarikat yang menyediakan kemudahan untuk melaksanakan ibadah qurban. Salah satunya adalah EZ Qurban Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat yang berpangkalan di Batu Caves, Selangor, yang menawarkan program ibadah qurban secara online. Seperti mana yang kita faham tentang qurban secara online ini, ianya membawa maksud mewakilkan pihak syarikat (melalui […]

Panda.. Kami Datang!

Panda Zoo Negara

Tu dia.. Bloggers Day Kelab Blogger Ben Ashaari, anjuran Zoo Negara. Ramai tak? Okay. Takmau cerita panjang-panjang. Aku tau semua yang masuk ke sini excited nak tengok gambar panda, bukan nak tengok gambar aku. Huh. Panda ni.. namanya Fu Wa, panda jantan. Baru je jadi ayah 8 hari yang lepas (18hb Ogos 2015). Pasangan dia.. […]

Penangan Zoo Negara

Khair Balik dari Zoo Negara

Semalam.. Akhirnya Khair tewas jugak selepas 7 jam menghabiskan masa di Zoo Negara. Masuk je kereta, terus tidur sampai ke rumah. Penat sangat. Dok melompat sana sini.. berlari. Kagum sangat lah dia bila dapat tengok banyak haiwan yang besar-besar. “Animal!.. animal!..” dia menjerit. Tapi.. Part yang paling best, bila ternampak je panda terus dia panggil.. […]

Ramadhan Punya Pasal

Kehamilan kedua

Berkat Ramadhan, siapa sangka.. penantian selama 3 tahun akhirnya membuahkan hasil juga. Insha-Allah, awal tahun depan.. aku sekeluarga bakal menyambut kelahiran ahli keluarga terbaru. Adik Khair. Alhamdulillah. Sejurus dapat sahkan kehamilan isteri di klinik tempoh hari, perasaan gembira memang tak dapat digambarkan. Sepanjang hari, senyum sampai ke telinga. Dalam hati.. Yes.. I dit it again! Hahaha. Jantina? Tak […]

Port Melepak Di Bandar Baru Bangi

Lepak

Selama menetap di Bandar Baru Bangi lebih 10 tahun, jujur aku cakap.. kalau ada orang tanya aku port melepak mana yang best? Serius aku akan ternganga tak dapat jawab. Lebih-lebih lagi kalau orang yang bertanya tu nak tahu, port mana yang ada wifi percuma dan ada plug point yang banyak. Bandar Baru Bangi, memang aku tak […]

Tempahan Nasi Dagang Semakin Laris!

Nasi dagang Bonda Ani Terengganu

Tadaa.. Dah siap! Tempahan nasi dagang hari ni.. Untuk 50 orang makan. Siap bungkus elok-elok dalam bekas plastik, kemudian letak kat dalam bekas polisterine besar. Mudah nak angkut masuk dalam kereta, kuah gulai pun tak tumpah atas seat kereta. Fuhh.. sejak tempahan dibuka hari tu, ramai pulak orang yang call nak order. Sebelum ni promo […]

Wall Climbing Kanak-Kanak di Putrajaya Challenge Park

Wall Climbing Putrajaya

Ya, hari ni hari sabtu lagi. Hari untuk luangkan masa bersama keluarga. Yang ada anak kecil, inilah masa yang sesuai untuk bawa mereka keluar bersiar-siar. Boleh bawa mereka bermain dengan haiwan-haiwan jinak di Farm In The City, boleh bawa mereka mandi-manda di Legoland Water Park ataupun boleh juga bawa mereka melihat pelbagai spesis ikan di Aquaria KLCC. Minggu lepas, pada hari […]

Nasi Dagang Paling Sedap

Nasi dagang Terengganu

Nah.. ini dia nasi dagang paling sedap. Resipi turun temurun keluarga mak aku. Tiap-tiap tahun beraya, kalau tak ada menu ni atas meja, memang tak sah. Pasti termimpi-mimpi. Nasi dagang resipi keluarga aku ni, bukan macam nasi dagang yang kebanyakan orang jual dikedai, yang guna beras perang. Tetapi ianya dimasak menggunakan beras putih. Dimakan bersama […]