Catatan Matluthfi?

Catatan Matluthfi

Niat asal nak cari buku Amran Fans. Tapi, lain yang dicari.. lain pulak yang dibelinya. Catatan Matluthfi, actually buku ni orang lain dah berzaman dah habis baca. Keluar tahun 2014 lagi. Aku je yang baru nak beli tadi (cetakan edisi ke-8). Nak buat macam mana kan, sebelum ini tak berkesempatan nak singgah bookstore. Asyik busy […]

Dapat Dah Signal Booster

Signal detector

Ahaa.. Kiranya ini episod pengenalan kepada satu produk yang baru je aku pasang di rumah tempoh hari. Nama benda alah yang aku pasang itu namanya, WeBoost (maaf gambar takde. Hehehe). WeBoost, ia merupakan sejenis signal booster untuk memantapkan lagi line handfon korang ketika berada didalam rumah. Pendek kata, kalau line telefon korang macam segan-segan je […]

Cara Mudah Elak Kucing Berak Merata

Tips elak kucing berak merata

Fuh..akhirnya. Setakat ini berjaya selesai satu masalah. Tak perlu lagi hidu bau yang kurang enak setiap pagi dek kerana kucing yang suka melabur didepan pintu pagar rumah. Tips mudah, ringkas, malah tak keluarkan peluh sekalipun. Korang cuma perlu ambil botol kosong, penuhkan dengan air kemudian letakkan di tempat yang berhampiran dengan kawasan kucing selalu buang […]

Ini Ke Mangga Harum Manis?

Adakah ini mangga harum manis?

Nah.. ganti rugi tak beli mangga harum manis untuk wife tempoh hari. Jalan-jalan di kedai buah di Kajang, terjumpa mangga bulat ni. Bentuk hampir sama dengan mangga harum manis, cuma harganya lebih murah. Namanya mangga Australia, harga dalam RM16 sekilo. Wife berkenan sangat nak rasa, sebab buahnya lebih besar berbanding mangga biasa. Sekilo lebih untuk […]

Tabung Oren

Tips simpan duit

Fuh.. agak mencabar juga sebenarnya untuk maintain simpanan tabung oren. Kalau iman tak kuat, mungkin awal-awal lagi dah kecundang di tengah jalan. Actually, “tabung oren” ini merupakan teknik simpanan khas aku yang terbaru. Dibaca melalui blog freddie.my, aku agak tertarik sebenarnya dengan cara simpanan beliau yang hanya memfokuskan pada kepingan note bernilai RM20 sahaja. Setiap […]

Cut Cost.. Cut Cost! Candy Egg Murah

Egg candy

Yezza.. dah jumpa dah kedai yang jual candy egg dengan harga yang lebih murah. Siap boleh beli dengan harga borong lagi. Kalau sebelum ini selalu aku pergi beli di kedai Mesra je. Tapi kali ini, memang tak pergi sana dah la. Tukar port. Kedai kat Kajang. Beza harga, agak banyak. Harga candy egg di kedai […]

Kabel Fast Charging Android

Remax Fast Charging cable

Nak dijadikan cerita, minggu lepas Khair rosakkan kabel charger henfon aku. Entah macam mana dia buat pun aku tak tahu. Tapi yang pastinya, kepala charger micro usb tu tercabut daripada kabel. Dah lah dekat rumah aku ada 2 je kabel charger. Satu untuk kegunaan aku, satu lagi untuk wife. Bila dah rosak yang aku punya, […]

Tips Berniaga Tanpa Modal

bisnes-tanpa-modal

Korang nak berniaga? Tapi takde duit, takde modal? Okay. Mudah. Aku ada satu idea bernas yang membolehkan korang berniaga tanpa modal. Aku ulang. TANPA MODAL ye. Yang bermaksud korang tak payah nak sediakan duit, beli dan simpan stok banyak-banyak kat rumah (kurang risiko jika tak ada pembeli sekali pun). Faham? Idea berniaga tanpa modal Pertama […]

Mat Saleh Kata “Content Is King”

Content is king

Seronok betul bila trafik blog hujung minggu naik mendadak macam ini. Bangun tidur, on laptop, check statistik blog. Boom.. hamik ko. Beratus orang tengah online. Serta merta, mata yang tengah mamai segar macam baru lepas minum kopi. Hahaha. Well, betul lah orang kata. Content is king. Penulisan yang bermanfaat, akan dihargai oleh pembaca. Kalau artikel […]

Tips Jaga Charger Macbook

Charger Macbook

Yesza.. dah berjaya balut kabel MagSafe Macbook aku dengan paracord yang aku beli di Ikea. Amacam cantik tak? Actually, tujuan aku balut kabel ni bukan semata-mata nak make up charger itu bagi cantik. Tetapi ia adalah satu jenis protection ataupun tips mudah kepada para pengguna Macbook untuk menjaga kabel charger diorang daripada rosak. Untuk lilit / tenun […]