Kabel Fast Charging Android

Remax Fast Charging cable

Nak dijadikan cerita, minggu lepas Khair rosakkan kabel charger henfon aku. Entah macam mana dia buat pun aku tak tahu. Tapi yang pastinya, kepala charger micro usb tu tercabut daripada kabel. Dah lah dekat rumah aku ada 2 je kabel charger. Satu untuk kegunaan aku, satu lagi untuk wife. Bila dah rosak yang aku punya, […]

Tips Berniaga Tanpa Modal

bisnes-tanpa-modal

Korang nak berniaga? Tapi takde duit, takde modal? Okay. Mudah. Aku ada satu idea bernas yang membolehkan korang berniaga tanpa modal. Aku ulang. TANPA MODAL ye. Yang bermaksud korang tak payah nak sediakan duit, beli dan simpan stok banyak-banyak kat rumah (kurang risiko jika tak ada pembeli sekali pun). Faham? Idea berniaga tanpa modal Pertama […]

Mat Saleh Kata “Content Is King”

Content is king

Seronok betul bila trafik blog hujung minggu naik mendadak macam ini. Bangun tidur, on laptop, check statistik blog. Boom.. hamik ko. Beratus orang tengah online. Serta merta, mata yang tengah mamai segar macam baru lepas minum kopi. Hahaha. Well, betul lah orang kata. Content is king. Penulisan yang bermanfaat, akan dihargai oleh pembaca. Kalau artikel […]

Tips Jaga Charger Macbook

Charger Macbook

Yesza.. dah berjaya balut kabel MagSafe Macbook aku dengan paracord yang aku beli di Ikea. Amacam cantik tak? Actually, tujuan aku balut kabel ni bukan semata-mata nak make up charger itu bagi cantik. Tetapi ia adalah satu jenis protection ataupun tips mudah kepada para pengguna Macbook untuk menjaga kabel charger diorang daripada rosak. Untuk lilit / tenun […]

Had Umur Pengeluaran Penuh KWSP 60 Tahun?

KWSP

Jika ada yang bersetuju tentang had umur pengeluaran simpanan KWSP dinaikkan kepada 60 tahun, maaf aku sangat tak setuju. Semalam baru saja aku submit borang kaji selidik yang dikeluarkan oleh KWSP. Bagi pendapat aku, tempoh sedia ada (55 tahun) sudah terlalu lama untuk ditunggu. Ini kan pula terpaksa dilanjutkan lagi 5 tahun. Bagi pendapat aku, […]

Spaghetti Aglio Olio, All Time Favourite

Spaghetti Aglio Olio Wondermilk

Hari minggu, macam biasalah.. kalau tak ada event nak kena attend, confirm aku jalan-jalan cari makan. Lokasi yang dituju hari ini, Wondermilk Cafe. Sebabnya, wife teringin sangat nak makan cup cake. Seperti yang pernah aku cerita sebelum ini, cup cake Wondermilk memang sedap. Boleh dikatakan antara yang terbaik dari ladang lah. 10 bintang punya. Tetapi, […]

Masalah Dengan Bil Unifi

Unifi

Aku dengan Unifi sebelum ini memang tak pernah ada masalah. Setakat nak kena restart modem, itu aku dah hadam banyak kali dah. Still lagi boleh bertolak ansur. Tetapi baru-baru ini ada satu masalah yang aku sendiri tak boleh nak bersabar. Masalah kecil, tapi disebabkan protokol syarikat yang bukan main banyak dan mengarut, akhirnya masalah itu […]

Berapa Lama Macbook Anda Telah Dihidupkan?

Uptime Macbook Air

Wah.. agak teruja aku sebenarnya kerana baru terjumpa satu fungsi terbina dalam Macbook Air baru-baru ini. Uptime, command yang perlu dimasukkan kedalam terminal sekiranya anda ingin menyemak berapa lama laptop anda telah di-ON kan. Bagi yang masih blur-blur untuk run terminal; Pergi ke Spotlight Search (icon search dibahagian atas kanan) taip “terminal” kemudian akan keluar […]

Coke Dalam Botol

Rare coke

Rare punya. Coke dalam botol. Dah susah nak jumpa dah. Production sekarang banyak dalam tin dan botol plastik je. Kelebihan coke botol ni, tudung botol (ceper) boleh simpan buat main. Best woo, lagi-lagi main dekat sekolah. Kalau tanya budak-budak zaman sekarang agak-agak diorang tahu tak macam mana nak main ceper ni? Hehe. p/s: Ya.. ya. […]

Kenapa Aku Suka Buat Online Reservation

GSC Fast & Furious 7

Nak elak beratur panjang, antara sebab utama aku suka beli tiket wayang secara online. Baik pembelian melalui laman web ataupun mobile apps, dua-dua aku gunakannya untuk memudahkan proses membuat tempahan. Nak beratur panjang, minta maaf lah.. bukan style aku. Jarang sangat aku sanggup beratur melainkan queue yang ada tu pendek setakat 2-3 orang. Kalau dah […]