Tablet: Beli 1 Dapat 2

Tablet murah

Ah sudah. Dah ada 2 biji pulak tablet dekat rumah. Satu yang aku baru beli untuk Khair tempoh hari, satu lagi yang aku dah beli 2 tahun lepas. Nak dijadikan cerita, mula-mula aku ingatkan tablet yang lama dah rosak. So tadi masa dekat ofis saja gatal-gatal biarkan tab lama tu charge lama-lama sikit, then tiba-tiba […]

Panduan Dan Contoh Soalan Exam PTD 2014

Contoh soalan dan panduan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Wah berderu-deru orang tanya aku pasal contoh soalan exam PTD 2014. Aku rasa exam kali ni mesti havoc gila. Yalah, yang dipanggil untuk menduduki exam adalah 77,000 orang calon, tapi yang akan terpilih untuk diserap masuk hanya dalam lingkungan 200 orang sahaja. Confirm-confirm saingan akan sengit. Okay.. cerita banyak pun tak guna. Ni aku ada […]

Beli Tab Murah

Khair dengan tab

Akhirnya, terpaksa akur dengan karenah Khair. Semalam pergi The Mines beli satu tab murah untuk dia, supaya tak mengganggu gadget orang lain. Kalau tak beli.. hmm, alamatnya sampai kesudah lah smartfon wife jadi mangsa. Nak pinjam hantar sms pun dia tak nak bagi. Bila dah beli, apa lagi.. Happy bukan main. Ada satu video mengeja […]

Shell FuelSave Challenge 2014 Grand Finale

Shell FuelSave Challenge 2014 final contestant

Tamat sudah cabaran Shell FuelSave Challenge 2014 dimana Encik Muhammad Kamal Asyraf dari wilayah Pantai Timur telah dinobatkan sebagai juara bagi musim kali ini. Walaupun agak sedikit kecewa kerana aku tidak berjaya mengalahkan beliau tempoh hari, namun aku masih bersyukur kerana mampu menamatkan saingan di tempat yang ketiga. Alhamdulillah. Cabaran Shell FuelSave Challenge 2014, bermula dari […]

Batuk Semput

Khair neb

Cerita hari ni, buat pertama kalinya Khair kena ambik neb disebabkan batuk yang melampau. Kalau diikutkan dua tiga hari yang lepas, dia cuma batuk biasa-biasa je. On-off, sekejap ada sekejap tak ada. Tapi lama-kelamaan batuknya makin menjadi-jadi. Hinggakan hari ni pernafasan pun jadi laju semacam.. Mengah, semput. Dalam hati aku.. Ah sudah, takkan Khair kena […]

Maklumat Penting Tentang Exam PTD 2014

Contoh soalan dan panduan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Okay, malas nak tulis panjang-panjang. Cukup sekadar perkongsian ringkas tetapi sangat penting untuk dijadikan rujukan calon-calon peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Yang pertama, maklumat penting terkini yang perlu diketahui oleh semua calon mengenai exam PTD 2014. Kira-kira seramai 77,000 calon telah dipanggil untuk menghadiri peperiksaan kali ini, dimana hanya 200 orang akan terpilih […]

Menang Award Lagi

Kredit gambar: Akubiomed.com

Alhamdulillah. Rezeki hari ni. Walaupun bukan bergelar johan bagi Shell FuelSave Challenge 2014, dapat 2nd Runner-Up pun dah kira ok sangat dah. Benda memang tak expect langsung, dapat lagi wang imbuhan sebagai hadiah pemenang central region dan pemenang tempat ketiga ini memang aku rasa dah bersyukur sangat. By the way, terima kasih sangat-sangat pada family […]

Sakit Ke Derma Darah?

Derma darah

Kali pertama seumur hidup aku derma darah untuk Pusat Darah Negara. So far, pengalaman kali ni memang mengujakan. Ingatkan sakit sangat bila nak derma darah. Tapi sebenarnya rasa macam gigit semut je. Sakit lagi masa aku accident motorsikal dulu. Mula-mula pegawai perubatan cari urat di lengan, masukkan bius guna jarum kecil. Kemudian masukkan pula jarum besar […]

Risau Gagal Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41?

Contoh soalan dan panduan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Fuh.. desas-desus mengatakan ramai rakan-rakan aku yang dah dapat panggilan untuk menghadiri peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Di laman Facebook bukan main ramai lagi yang dah share printscreen jemputan masing-masing. Apa-apa pun, tahniah aku ucapkan kepada korang. Korang memang bertuah kerana terpilih sebagai calon. Yelah, jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Jawatan […]

Jenis Bayaran Deposit Untuk Pembelian Rumah

Duit 10% beli rumah

Seriously, baru aku tahu. Deposit pembelian rumah bukan semuanya sama. Berlainan jenis rumah yang ingin dibeli, maka berlainanlah cara bayaran depositnya. Ada yang perlu dibayar terus kepada penjual, ada juga yang perlu dibayar melalui peguam. Untuk lebih memahami apa yang ingin aku sampaikan, korang boleh baca perkongsian yang dipetik daripada laman Facebook peguam hartanah, Tuan Salkukhairi Abd […]