Risau Gagal Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41?

Contoh soalan dan panduan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Fuh.. desas-desus mengatakan ramai rakan-rakan aku yang dah dapat panggilan untuk menghadiri peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Di laman Facebook bukan main ramai lagi yang dah share printscreen jemputan masing-masing. Apa-apa pun, tahniah aku ucapkan kepada korang. Korang memang bertuah kerana terpilih sebagai calon. Yelah, jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Jawatan […]

Batuk Semput

Khair neb

Cerita hari ni, buat pertama kalinya Khair kena ambik neb disebabkan batuk yang melampau. Kalau diikutkan dua tiga hari yang lepas, dia cuma batuk biasa-biasa je. On-off, sekejap ada sekejap tak ada. Tapi lama-kelamaan batuknya makin menjadi-jadi. Hinggakan hari ni pernafasan pun jadi laju semacam.. Mengah, semput. Dalam hati aku.. Ah sudah, takkan Khair kena […]

Maklumat Penting Tentang Exam PTD 2014

Contoh soalan dan panduan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Okay, malas nak tulis panjang-panjang. Cukup sekadar perkongsian ringkas tetapi sangat penting untuk dijadikan rujukan calon-calon peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Yang pertama, maklumat penting terkini yang perlu diketahui oleh semua calon mengenai exam PTD 2014. Kira-kira seramai 77,000 calon telah dipanggil untuk menghadiri peperiksaan kali ini, dimana hanya 200 orang akan terpilih […]

Menang Award Lagi

Kredit gambar: Akubiomed.com

Alhamdulillah. Rezeki hari ni. Walaupun bukan bergelar johan bagi Shell FuelSave Challenge 2014, dapat 2nd Runner-Up pun dah kira ok sangat dah. Benda memang tak expect langsung, dapat lagi wang imbuhan sebagai hadiah pemenang central region dan pemenang tempat ketiga ini memang aku rasa dah bersyukur sangat. By the way, terima kasih sangat-sangat pada family […]

Sakit Ke Derma Darah?

Derma darah

Kali pertama seumur hidup aku derma darah untuk Pusat Darah Negara. So far, pengalaman kali ni memang mengujakan. Ingatkan sakit sangat bila nak derma darah. Tapi sebenarnya rasa macam gigit semut je. Sakit lagi masa aku accident motorsikal dulu. Mula-mula pegawai perubatan cari urat di lengan, masukkan bius guna jarum kecil. Kemudian masukkan pula jarum besar […]

Jenis Bayaran Deposit Untuk Pembelian Rumah

Duit 10% beli rumah

Seriously, baru aku tahu. Deposit pembelian rumah bukan semuanya sama. Berlainan jenis rumah yang ingin dibeli, maka berlainanlah cara bayaran depositnya. Ada yang perlu dibayar terus kepada penjual, ada juga yang perlu dibayar melalui peguam. Untuk lebih memahami apa yang ingin aku sampaikan, korang boleh baca perkongsian yang dipetik daripada laman Facebook peguam hartanah, Tuan Salkukhairi Abd […]

Perangai Orang Kita

Only in Malaysia

Pertama kali terpandang, mungkin aku boleh fikir secara positif lagi. Agaknya.. empunya kereta ni ada urusan mustahak yang perlu diselesaikan sehinggakan dia tak sempat nak park kereta betul-betul dalam kotak yang disediakan. Tapi.. kalau dah setiap hari macam ni. Dengan kereta yang sama, tempat yang sama, even kotak parkir berhampiran pun masih lagi banyak yang terbiar […]

Jualan Murah Zalora

Voucher code discount Zalora

Actually aku dapat voucher ni masa beli barang di 7 Eleven tempoh hari. Nampaknya Zalora sedang mengadakan jualan murah untuk kesemua produk online-nya. RM35 off untuk perbelanjaan minimum RM99. Kiranya kalau beli barang yang jumlah harganya RM99, cuma perlu bayar RM64 saja. Quite nice juga lah tu kan. Dah alang-alang Zalora ada bagi diskaun, teringin […]

Penatnya Beraya

Hafiz rahim-khair-aidiladha

Penat weh.. semalam seharian memerah tenaga untuk aktiviti Qurban dan tahlil yang family buat. Start daripada melapah daging lembu hinggalah melayan tetamu yang hadir, dari pagi sampai ke malam, buatkan tenaga dalam badan aku almost zero. Penat satu hal, tapi sekali sekala buat benda-benda macam ni seronok juga.  Dapat berkumpul semua ahli-ahli keluarga yang jarang […]

Seafood Celup Tepung Terbaik

Udang celup tepung

Aktiviti wajib setiap kali balik ke kampung halaman. Makan sotong celup tepung, ikan celup tepung dan bermacam-macam jenis lagi seafood celup tepung sambil menghirup udara laut yang nyaman. Fuh.. terasa aman. Actually lokasi makan seafood celup tepung ni dekat je dengan rumah aku, Pantai Teluk Ketapang. Tak sampai 10 minit perjalanan. Cuma satu tips jika […]