Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2014

jadual_buka-puasa_2012

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi laman sesawang rasminya telah mengeluarkan senarai jadual waktu imsak dan buka puasa di bulan Ramadhan tahun 2014 bagi negeri-negeri seluruh Malaysia sebagai panduan mahupun rujukan kepada seluruh umat Islam ketika menjalani ibadah puasa. Jadual tersebut boleh di muat-turun dengan melayari atau klik judul pautan url mengikut negeri masing-masing sepertimana […]

Iftar Bersama Eden Catering Di TMCC

Iftar Ramadhan KBBA Eden Catering

Bulan Ramadhan kalau tak menikmati bufet Ramadhan bersama sahabat handai memang tak sah. Paling kurang pun sekali dalam sebulan. Bukan kerana tamak ingin menikmati pelbagai juadah, tetapi sekali sekala nak menikmati hidangan luar disamping bagi peluang pada isteri supaya berehat daripada memasak di rumah. Beberapa hari lepas, sempat aku berkunjung ke Menara Rebung TM di […]

Tahan Kentut Itu Bagus

kentut merbahaya

Seriously betul-betul rasa tak logik pada permulaannya. Sebelum ini aku rasakan kalau dah rasa nak kentut sangat tu baik lepas kan aje, in case lah ada gas-gas jahat yang akan terkumpul di dalam badan kan. Hmm.. Tapi.. Aku silap.. Silap selepas membaca apa yang diterangkan secara ringkas oleh seorang pengamal perubatan moden iaitu Dr.Zubaidi melalui […]

Belajar Main Saham

Belajar main saham

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat aku untuk buka CDS akaun dan beli saham yang pertama. Saham biasa je untuk try & error. Walaupun pada asalnya niat aku untuk buka CDS akaun ini disebabkan tertarik dengan pembelian IPO, tapi bagi aku, alang-alang nak belajar main saham.. baik main online stock juga kan. Dengan bantuan forum-forum pelaburan yang […]

Biskut Semperit Teruna

Biskut Semperit Teruna

Nah tengok. Siapa kata lelaki tak pandai buat kuih raya. Pandai tau. Petang semalam aku buat. Kuih semperit, walaupun nampak tak berapa nak comel. Tapi rasa semperit tu ada. Isteri tolong bentukkan je, adunan semua tu.. aku yang buat. Haa.. ada gaya nak jadi chef kan. Hahaha. Tapi korang jangan la tanya aku resipi biskut […]

Servis 70000 Di Toyota Service Center Bangi

Vios engine

Lagi 2 minggu untuk menyambut ketibaan Syawal, kereta pun nak kena dijaga rapi bagi memudahkan perjalanan untuk balik ke kampung nanti. Semalam┬áhari sabtu, masa untuk servis kereta. Dah mencecah mileage 70,000km dah pun. Wah, agak jauh perjalanan kereta aku rupanya. Anggaran 20,000km+ setahun. Servis kali ini aku just pilih Toyota Servis Center Bangi. Dekat dengan […]

Western Food Di Big Brother Bangi

Big Brother Bangi Gateway-Steer Back Ribs

Cerita makan-makan di Bangi Gateway lagi. Kali ini restoran pilihan ialah Big Brother. Actually kalau diikutkan hati, dah lama nak pergi menjamu selera disini, tapi baru sekarang terlintas di hati untuk jejakkan kaki. Okay, tema pilihan restoran Big Brother ini ialah western food. Dari apa yang dilihat pada menu, kesemuanya adalah menu-menu barat yang aku […]

Tingkatkan Kreativiti Anak-Anak Melalui Modul Pembelajaran Little Scientists

Little Scientists-khair belajar sains

Kanak-kanak dan sains memang tidak dapat dipisahkan. Setiap hari pasti akan ada aktiviti-aktiviti harian mereka yang berkait rapat dengan ilmu sains yang dilakukan secara sengaja ataupun tidak sengaja. Sebagai contoh ketika Khair bermain bersama botol-botol syampoo yang berisi penuh dan kosong ketika mandi didalam kolam. Dia selalu tertanya-tanya mengapakah botol syampoo yang berisi penuh selalu […]

Misi Memisahkan Khair Dengan Puting Berjaya

Pisahkan baby Khair dengan puting

Genap 2 tahun 2 bulan, akhirnya berpisah juga Khair dengan puting. Gara-gara tak jumpa puting masa nak pergi ambil wife balik kerja tempoh hari. Sampai sekarang.. bila Khair mintak puting je, terus aku bagitahu dia bahawa putingnya telah hilang. Daddy tak jumpa cari. Seakan faham dengan apa yang aku katakan, dia diam membisu. Kadang-kadang agak […]

Cuka Kurma?

Cuka kurma

Pertama kali nampak cuka kurma ketika sedang membeli belah di Jaya Grocer, Bangi Gateway. Sebelum ini aku ingatkan kalau sebut cuka, just cuka biasa saja. Tapi cuka ini diperbuat dari kurma. Hohoho. Entah macam manalah bau dan rasanya. Teringin nak beli, tapi tak tahu nak┬ámasak apa. Lagipun kalau bab-bab masak ni, aku bukan arif sangat. […]

Gillette Fusion Proglide Edisi Terhad World Cup 2014

pisau cukur Brazil Manual Gillette Fusion ProGlide

Dah nama pun laki-laki, barang yang wajib ada tentulah pisau cukur. Yelah.. nak cukur janggut, nak cukur jambang, nak cukur misai.. kasi kemas-kemas sikit. Barulah gadis-gadis terpikat. Betul tak? Haa.. Tapi pisau cukur pun, bukan sebarang pisau cukur yang boleh digunakan. Untuk kemasan yang optimum serta memberikan keselesaan pada kulit muka, sudah tentulah aku sarankan […]